Droger weer en koude nachten vragen om maatwerk in het peilbeheer. We balanceren tussen water afvoeren en water vasthouden. De rivieren dalen eindelijk naar normale waterstanden voor de tijd van het jaar. 

Toestand watersysteem  

De afgelopen week viel er minder neerslag dan de voorgaande periode. Dat zorgde voor minder afvoer van water uit het rivierengebied. Ook gemalen draaien minder. In sommige (hogere) delen van het gebied zijn we voorzichtig begonnen met het vasthouden van water. Op andere delen is het land nog altijd erg nat en blijven we afvoeren. In een overgangssituatie zoals nu is peilbeheersing dus echt maatwerk.  

Met het nachtvorstseizoen in aantocht zijn we begonnen met het doorspuiten van duikers(externe link). Zo zorgen we er alvast voor dat we straks meer water kunnen aanvoeren. Dit water is bij nachtvorst van groot belang voor fruittelers. Zij gebruiken het om hun gewassen te beregenen en zo vorstschade te voorkomen. 

Weer en rivier 

Deze week is het overwegend droog met zonnige perioden. De middagtemperaturen liggen rond 12°C. De nachten zijn wel fris met landinwaarts minimumtemperaturen soms dicht bij het vriespunt. Voor het eerst sinds november daalt de Rijn komende week naar de langjarig gemiddelde  waterstand. Ook de afvoer van de Maas neemt verder af. De grondwaterstanden dalen licht, maar staan nog boven het langjarige gemiddelde. 

Peilbeheersing  

Ook aankomende week blijft het peilbeheer een kwestie van maatwerk. We maken de afweging tussen water afvoeren omdat de grond nat is en water vasthouden in het gebied zodat we later minder hoeven aan te voeren. In de praktijk betekent dit dat we in hogere delen van het rivierengebied water vasthouden dat al in het gebied aanwezig is. In lagere delen blijven we water afvoeren. Afhankelijk van het weerbericht op de langere termijn besluiten we of en wanneer we op meer plekken water gaan vasthouden.