De kracht van water in de Drechtsteden

'De kracht van water' is een digitale les over water in de Drechtsteden voor de bovenbouw van het basisonderwijs over de volgende thema's:

  • Geschiedenis van water: de rol van water in de geschiedenis en de rol van water in deze regio
  • Water en natuur: dier- en plantsoorten in en om het water en het belang van biodiversiteit voor schoon water
  • Waterveiligheid: hoe houden we droge voeten en wie is daar verantwoordelijk voor?

Het lespakket is ontwikkeld ter gelegenheid van het themajaar '600 jaar Elisabethsvloed' maar kan ook buiten het themajaar worden ingezet.

Tijdens deze waterles ontdekken leerlingen wat er nou precies gebeurde in de regio Drechtsteden tijdens de Sint-Elisabethsvloed 600 jaar geleden. Maar ook hoe en wanneer de waterschappen ontstonden en hoe zij zorgen voor waterveiligheid. Want het werk aan water is nooit af. Ook is er in deze les aandacht voor bijzondere dieren die leven in de Biesbosch en ontdekken de leerlingen waarom schoon water zo belangrijk is voor de natuur.

Niveau

bovenbouw basisonderwijs

Bijzonderheden

Leerkrachten kunnen de les zelf uitvoeren op school met behulp van een digitale presentatie en een handleiding. Ze kunnen kiezen voor een korte of juis langere versie van de les. Deze les is ontwikkeld vanuit het samenwerkingsverband Watereducatie Drechtsteden en is te vinden op de site van Weizigt. 

Duur activiteit: leerkrachten kunnen zelf kiezen voor een korte of langere versie van de les. In de handleiding staan tips welke lessen eventueel achterwege kunnen blijven en welke aanvullende excursies gedaan kunnen worden.

Binnen/buitenactiviteit: de online-lessen worden in de klas door de eigen docent gegeven. Aanvullend op de lessen is een excursie naar de Noordwaard in de Biesbosch (Werkendam) mogelijk. Bij deze excursie leren de leerlingen alles over het belang van veilige en sterke dijken. Vervolgens gaan ze zelf actief aan de slag met een dijkinspectie. Deze excursie is voor scholen in het beheergebied van Waterschap Rivierenland aan te vragen via de knop "Aanvragen gastles of excursie" onderaan deze pagina. 

Onderwerpen: dijken, rivieren, waterkwaliteit, Biesbosch

Werkvorm: digitale les (presentatie met filmpjes en opdrachten) en aanvullende excursies

Lesmateriaal: alle informatie, het lesmateriaal en de handleiding voor de docent zijn te vinden op www.weizigt.nl/dekrachtvanwater. Voor meer excursies bij dit lespakket: klik op de Waterkaart.

AANVRAGEN EXCURSIE NOORDWAARD

Heeft u gevonden wat u zocht?