Kraak de Klas 'Klimaatzorgen in Nederland' is een uitdagend escaperoom-spel gericht op het thema Klimaatverandering. Het spel combineert lesinhoud over de klimaatverandering in eigen omgeving, met hedendaagse vaardigheden als samenwerken, probleemoplossend vermogen en creativiteit. Om de codes te kraken, moet er worden gelezen, gerekend, gepuzzeld en komt er zelfs taal aan bod. maar het is vooral een uitdagend, spannend en leuk spel!

Materialen spel 

Kraak de Klas bestaat uit 6 houten kisten met daaraan verschillende spannende hangsloten bevestigd: bijvoorbeeld een sleutelslot, cijferslot en letterslot. Daarnaast bevat elke kist een slotvermeerderaar om de verschillende sloten aan de kist te kunnen hangen.

Niveau

Basisonderwijs groep 8
Voortgezet onderwijs klas 1, 2 (en 3)

Methode en Vaardigheden

In je eigen lokaal snel een escaperoom creëren voor je leerlingen? Krijgen zij de kist open binnen 40 minuten? Door middel van het oplossen van opdrachten en puzzels over klimaatverandering in de eigen omgeving, verzamelen de leerlingen de codes van de hangsloten die bevestigd zijn aan de houten kist. Elke code brengt ze dichter bij het openen van de kist. Als de kist is geopend of wanneer de tijd voorbij is, eindigt het spel. De codes zijn gekraakt (of niet). Welke groep zet de snelste tijd neer?  Tijdens de nabespreking krijgen de leerlingen vervolgens inzicht in de vaardigheden die zijn ingezet tijdens het spel.

Voorbereiding: Lesbrief

Voorafgaand aan het spel is er een lesbrief die de docent kan gebruiken om het thema en het spel te introduceren. Aan de hand van een filmpjes en een introductie worden de kinderen voorbereid op het spelen van het spel. En leren ze al vast meer over klimaatverandering.

Nabespreking (Kraak Kracht)

Met de nabespreking krijgen de leerlingen inzicht in verworven vaardigheden. Deze Kraak Kracht richt zich op de 21st century skills. Kraak de Klas “Klimaatzorgen in Nederland” is een perfect middel om te werken aan communiceren, samenwerken, probleemoplossend vermogen en creativiteit

Bijzonderheden

De Kraak de klaskoffers worden uitgeleend. De docent moet rekening houden met wat voorbereidingstijd voor het klaarzetten/verstoppen van de spelelementen in het lokaal, zonder dat daar de leerlingen bij aanwezig zijn.

Tip: In de praktijk blijkt dat de kinderen soms zo enthousiast zijn dat ze direct beginnen met kraken van de codes. Het is belangrijk de leerlingen er daarom vooraf op te wijzen dat ze de bijbehorende uitleg steeds goed moeten lezen. Deze bevat belangrijke informatie voor het kraken van de codes!

Duur van het spel

  • Inleiding: 20 minuten
  • Spel: 40 minuten
  • Nabespreking: 20 minuten

Onderwerpen

  • Klimaatverandering in Nederland
  • Droogte
  • Hoosbuien
  • Hitte in de stad
  • Klimaat en tuin
  • Verdringingsreeks

Werkvorm

Escaperoom-spel

Begeleiding

Door docent zelf

Heeft u gevonden wat u zocht?