Geert over zijn rol als hoofd dijkpost

“Tijdens een crisis doen we een soort triage, net als op de spoedeisende hulp”

Als projectmanager dijkversterking is Geert dagelijks bezig met waterveiligheid. Toch is zijn rol als hoofd dijkpost in de crisisorganisatie van een andere orde. “In mijn reguliere werk nemen we in een projectteam belangrijke besluiten, maar in crisistijd moet het onmiddellijk en snel. Dan is er geen tijd voor uitgebreide consensus: liever een besluit dan géén besluit.”

Hoofd dijkpost: de schakel tussen buiten en binnen

Foto van Geert

In zijn rol als hoofd dijkpost is Geert de schakel tussen wat er buiten gebeurt en het Actiecentrum Water (ACW). “Ik vergelijk het wel eens met een arts op de spoedeisende hulp. Je krijgt meldingen binnen over dijkvakken en moet razendsnel bepalen: is dit ernstig, moet het door naar boven, of kunnen we het zelf oplossen? Je doet een soort triage, samen met specialisten. Dat vraagt inzicht, snelheid en samenwerking.”

Geert nam een rol in de crisisorganisatie op advies van zijn toenmalige teammanager. “Het past bij me: snel schakelen, overzicht houden en durven handelen onder druk.” Die druk voelt hij ook tijdens oefeningen. “Sommige oefeningen voelen zó echt dat  je de stress ervaart. Maar juist daardoor leer je: hoe werkt het systeem, wie moet je wanneer inschakelen, en hoe houd je je hoofd koel?”

Vertrouwen, betrokkenheid en blijven leren

Wat Geert vooral waardeert, is de betrokkenheid van collega’s. “Iedereen voelt de verantwoordelijkheid. Tijdens oefeningen zie je hoe goed we samenwerken, hoe we leren van fouten en steeds beter worden. Dat geeft vertrouwen. En het is mooi om te zien dat kritiek hier niet persoonlijk wordt opgevat, maar juist wordt gebruikt om te verbeteren.”

Zou hij de rol aanbevelen? “Zeker. Als je houdt van samenwerken, snel schakelen en een beetje druk, dan is dit echt iets voor jou. En het is bijzonder om te merken hoe we als organisatie blijven leren en verbeteren. Dat maakt het werk niet alleen belangrijk, maar ook inspirerend.”