Vissen komen tijdens het zwemmen heel wat obstakels tegen: van stuwen en gemalen tot sluizen en smalle rasters. Voor de waterkwaliteit en de ecologie is het juist goed als ze ongestoord door kunnen zwemmen. Waterschap Rivierenland is daarom altijd op zoek naar manieren om vismigratie te bevorderen. De innovatieve smart vislift biedt een oplossing. Dankzij de vislift kunnen vissen binnenkort de hele Linge afzwemmen. Waterschap Rivierenland gaat dertien zelfdenkende vispassages plaatsen op de Linge.

Van kleine poldervisjes tot karpers en snoeken: binnenkort kunnen ze zonder belemmeringen door een groot deel van de Linge trekken. De zelfdenkende vispassage herkent elke vis die komt aanzwemmen en stelt hiervoor de ideale stroomsnelheid in. Zo heeft elke vissoort ideale omstandigheden om te migreren. De ronde vorm zorgt voor een besparing in ruimte, en daardoor ook in kosten. De vislift voorziet daarnaast in eigen onderhoud én houdt de kwaliteit van het water in de gaten.

Locaties & planning

In 2018 plaatsten we al een eerste vislift in Almkerk. In 2020 en 2021 passen we deze innovatie op grotere schaal toe. Op acht locaties leggen we in totaal dertien visliften aan.

Locaties visliften

Een kijkje in de vislift

Wat komt er zoal voorbij in onze visliften? Bekijk het hieronder!

Hoe bouwen we een vislift?

Een vislift is relatief snel aan te leggen, zelfs onder een provinciale weg. In het filmpje hieronder zie je hoe dit eraan toegaat.

Digitalisering van de Linge

Doordat gegevens over passerende vissen worden opgeslagen, komt het waterschap meer te weten over soorten en hoeveelheden vissen die passeren. De passage houdt ook de waterstanden en de waterkwaliteit in de gaten. Zo kunnen we het bijvoorbeeld direct zien als de vispassage verstopt zit of een schadelijke stof in het water geloosd is.

Innovatie

We hebben voor deze innovatie samen met Vislift b.v. de waterinnovatieprijs 2019 gewonnen in de categorie Digitale Transformatie

Het project wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de provincie Gelderland en het Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.