Mediation

Samen in gesprek 

Overal komen conflicten voor. Conflicten ontstaan nu eenmaal omdat mensen verschillende opvattingen, achtergronden, persoonlijkheden, wensen en verwachtingen hebben. Hoe we met conflicten omgaan, maakt het verschil.

  • Hebt u een conflict dat uit de hand dreigt te lopen?
  • Kost een onenigheid u veel te veel energie?
  • Wilt u problemen met het waterschap voorkomen? 

Ga dan eerst samen in gesprek. Samen op zoek gaan naar een oplossing levert vaak meer op dan de strijd met elkaar aangaan in een juridische procedure. 

Aanpak 

Neem contact op met uw contactpersoon bij het waterschap en geef aan dat u in gesprek wilt om samen tot een oplossing te komen. Van daaruit wordt gekeken wat de handigste aanpak is: een telefoongesprek? Of toch liever samen rond de tafel? Als het nodig is kan onze onafhankelijke gespreksbegeleider (mediator) helpen.

Heeft u geen contactpersoon bij het waterschap? Neem dan contact op met ons Klant Contact Centrum en vraag naar mediation.

Wat is mediation?

Met mediation lossen partijen samen het conflict op met behulp van een onafhankelijke mediator. Een mediator neemt geen standpunt in, bedenkt geen oplossingen en neemt geen beslissingen. Dat doen de partijen zelf. Het succes van mediation schuilt in het feit dat betrokkenen zicht krijgen op de eigen belangen en die van de ander. Soms zijn er zelfs gemeenschappelijke belangen. Deze gemeenschappelijke belangen maken het zoeken naar oplossingen voor het gerezen conflict mogelijk.

Wat doet een mediator? 

Een mediator is de onafhankelijke, neutrale en betrokken gespreksleider. Zij stelt de juiste vragen zodat de belangen helder worden. De mediator beschikt over de vaardigheid om de verbinding te vinden tussen de verhalen van de partijen. 

De mediator begeleidt het proces, oordeelt niet en geeft geen adviezen. Wel zorgt de mediator ervoor dat de deelnemers (weer) naar elkaar te luisteren en daardoor samen een oplossing vinden. De mediator praat niet mee over de inhoud en oordeelt niet. 

Het waterschap heeft zelf een mediator in dienst. Zij doet haar werk volledig autonoom, onafhankelijk en neutraal. Begeleiding van onze mediator is informeel en zonder ingewikkelde procedures.

Voordelen van mediation

Oplossing in eigen hand

Tijdens de mediation zoekt u samen met de ander naar een gepaste oplossing voor uw conflict. Geen derde die u iets oplegt of beslist hoe het verder gaat. U beslist samen wat het beste voor u werkt en daarom hebben de oplossingen meer draagvlak van beide kanten. Omdat u er beiden achter staan is de kans op een goede afloop zeer aannemelijk. 

Toekomstgerichte en duurzame oplossingen

De oplossing houdt u in eigen hand, heeft meer draagvlak en de communicatie wordt weer (beetje bij beetje) hersteld of verbeterd. Hoe u in de toekomst met elkaar om kunt of moet gaan staat tijdens de mediation centraal. Omdat de oplossingen gezamenlijk worden gevonden, zijn ze vaak duurzamer en beter geaccepteerd door alle partijen. 

Van kortere duur en vaak minder kostbaar

Bestuursrechtelijke trajecten duren vaak lang, zeker als er ook nog een proces bij een rechter doorlopen moet worden. Een gemiddeld mediationtraject is van (veel) kortere duur. Dit levert ook een stuk minder stress op. Mediation kost vaak minder dan wanneer iedere partij zich door een advocaat of adviseur laat bijstaan. 

Informeel

Mediation heeft een informeel karakter. U zit samen aan tafel, in een voor u veilige omgeving, zonder ingewikkelde juridische procedures. Deelname aan mediation is vrijwillig en de gesprekken zijn vertrouwelijk. Creativiteit wordt gestimuleerd en zo ontstaan (soms niet voor de hand liggende) oplossingen.

Bevordering van goede relaties

Mediation helpt om de communicatie te verbeteren en de relatie tussen u, eventuele andere belanghebbenden en het waterschap te herstellen of te versterken.

Hoe ziet een mediation traject eruit? 

Mediation is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Deelnemers moeten samen aan een oplossing willen werken. Mediation vormt een veilige setting waarbinnen deelnemers vrijuit kunnen praten. Daarom spreken ze met elkaar af dat ze vertrouwelijk omgaan met wat er aan de mediationtafel besproken wordt. 

Tijdens een eerste gesprek is het gebruikelijk om over deze onderwerpen samen werkafspraken te maken. Deze worden vastgelegd in een mediationovereenkomst. 

Tijdens één of meerdere vervolggesprekken wordt besproken wat er aan de hand is. Eerst helpt de mediator bij het zoeken naar de belangen van de betrokkenen. Vervolgens kunnen partijen samen op basis van die belangen zoeken naar een oplossing. De mediator ondersteunt hen daarbij.

Kosten

Inzet van een mediator voor meningsverschillen of processen waarbij het waterschap betrokken, is gratis als gekozen wordt voor de mediator die werkt bij het waterschap. Kiest u voor een externe mediator dan delen de deelnemers de kosten.

Meer weten of mediators nodig? Neem dan contact op met Miriam Hulshof.

Stuur een e-mail aan Miriam

Hieronder vindt u een informatief filmpje dat gemaakt is voor de Mediatorspool Brabant. De Mediatorspool Brabant is een netwerk van Brabantse overheden die samenwerken op het terrein van mediation. Hoewel de voorbeelden in het filmpje vooral gericht zijn op gemeenten, biedt het filmpje waardevolle inzichten over mediation in het algemeen. De inhoud is daarom ook goed toepasbaar binnen de context van Waterschap Rivierenland. Mediation kan namelijk een krachtig instrument zijn om op een constructieve manier om te gaan met conflicten en uiteenlopende belangen.

Bekijk het filmpje en ontdek hoe mediation kan bijdragen aan betere samenwerking, wederzijds begrip en duurzame oplossingen.