Oefening Magdalena: grensoverschrijdend samenwerken bij hoogwater

Op 10 april vond de grootschalige crisisoefening Magdalena plaats. Deze oefening draaide om een realistisch hoogwaterscenario met meerdere dijkproblemen langs de Rijn. De oefening is vernoemd naar de verwoestende overstromingen in Centraal-Europa in 1342. Want water stopt niet bij de grens, en een crisis ook niet.

Een nat jaar, een dreigend scenario

Tegen deze achtergrond ontvouwde zich een fictief, maar realistisch scenario met drie knelpunten:

  • Knelpunt 1: Aan beide zijden van de grens ontstonden scheuren in de dijk, die uiteindelijk samensmolten tot één grote scheur. De binnenwaartse helling begon te schuiven. Door een ongeluk op de N840 richting Millingen aan de Rijn moest de evacuatie via Duitsland verlopen, waardoor overleg met onze Duitse collega’s noodzakelijk was
  • Knelpunt 2: In Spijk verslechterde de dijkconditie snel door piping. Waterschap Rijn en IJssel en aannemers legden een noodberm aan. Bij een dijkdoorbraak zou Spijk als eerste onder water komen te staan, gevolgd door grote delen van de Liemers.
  • Knelpunt 3: Bij Waaldijk 4 werd een verzakking geconstateerd, vermoedelijk veroorzaakt door bevergraverij. Dit leidde tot een dreigende situatie.

Eerste indrukken uit oefening Magdalena

De evaluatie van oefening Magdalena is op dit moment in voorbereiding. Hoewel definitieve conclusies nog volgen, zijn er al enkele eerste indrukken die we graag delen.

Dijkwachten op de dijk

Wat ging goed?

De samenwerking tussen de Nederlandse partijen verliep over het algemeen goed. De inzet van grensliaisons, collega’s die fysiek de grens oversteken om informatie uit te wisselen, werd als waardevol ervaren. Ook de communicatie tussen de waterschappen en de veiligheidsregio’s verliep grotendeels volgens plan. Contactpersonen waren duidelijk en goed bereikbaar, en de meeste maatregelen werden afgestemd met de juiste partijen.

Aandachtspunten voor verdere verdieping

In sommige gevallen verliep de informatieuitwisseling minder vlot dan gewenst. Gebruik van verschillende communicatiemiddelen (zoals e-mail, telefoon, WhatsApp en LCMS), leidde tot soms verwarring. Daarnaast kwam de afstemming tussen waterschappen en veiligheidsregio’s op het gebied van crisiscommunicatie beperkt tot stand. Ook kunnen we de afstemming van rollen en verwachtingen tussen veiligheidsregio’s, waterschappen en Duitse partners nog verder verduidelijken. 

Samen sterker

Oefening Magdalena was een belangrijke stap in het versterken van onze grensoverschrijdende samenwerking. Door te oefenen in realistische scenario’s, leren we hoe we elkaar beter kunnen vinden, sneller kunnen schakelen en effectiever kunnen communiceren, ook als het water letterlijk aan onze lippen staat.