Voorbereiden op langdurige stroomuitval: oefentraject Black-out van start
Stroomuitval: een onderwerp dat steeds vaker de kop opsteekt. Of het nu gaat om overbelasting van het elektriciteitsnet of om dreigingen van buitenaf, de kans op een langdurige stroomstoring is reëel. Daarom starten we dit jaar met een bijzonder oefentraject: Black-out. Samen met zeven andere waterschappen binnen het Platform Crisisbeheersing Waterschappen Midden-Nederland (PCWMN) bereiden we ons voor op een scenario waarin een groot deel van Nederland zonder stroom komt te zitten.
Waarom dit oefentraject?

De Rijksoverheid heeft alle overheidsorganisaties opgeroepen om zich beter voor te bereiden op militaire en hybride dreigingen, zoals sabotage via cyberaanvallen of langdurige stroomuitval. Voor Waterschap Rivierenland betekent dit dat we onze bestaande plannen tegen het licht houden en toetsen op een nieuwe, extreme situatie: totale black-out.
Stroomuitval raakt direct onze vitale processen. Denk aan gemalen, zuiveringen, communicatie en bereikbaarheid. Wat gebeurt er als deze systemen uitvallen? Hoe lang kunnen we blijven functioneren? En hoe zorgen we dat we onze primaire taken kunnen blijven uitvoeren?
Wat gaan we doen?
In plaats van één grote oefening kiezen we voor een oefentraject: een reeks van korte en langere oefeningen, trainingen en tests verspreid over het jaar. Deze zijn gericht op verschillende onderdelen van onze organisatie. We organiseren onder andere:
- Scenariosessies met verschillende disciplines
- Testen en verdiepen op onze noodcommunicatievoorziening
- Een sessie om te onderzoeken wat de bestuurlijke dilemma’s in deze nieuwe context zijn
- Een operationele- en tactische crisisoefening
Ook praktische zaken komen aan bod. Hoe kom je op je werk of aan noodmaterialen zonder OV of tankstations? Hoe houd je contact met collega’s? Welke afspraken maken we met elkaar?
Samen leren = beter voorbereid
Het thema black-out is relatief nieuw binnen de crisisbeheersing. Juist daarom is dit oefentraject zo waardevol. We leren samen, delen inzichten en bouwen aan weerbaarheid. Aan het eind van het jaar willen we als organisatie én als netwerkpartners beter voorbereid zijn op een scenario dat, laten we eerlijk zijn, geen kwestie is van óf, maar van wanneer.