Bijdragen aan veilige dijken, schoon en voldoende water? Dat is eigenlijk best eenvoudig. Steeds meer mensen vangen regenwater op in een regenton, leggen een groen dak aan of wassen hun auto in de wasstraat. Wat een waterbazen! Ook een waterbaas worden? Vervang dan bijvoorbeeld tegels voor groen in uw tuin. En vis ook afval uit het water. Zo zorgen we samen dat er voldoende en schoon water blijft en dat we de kosten om het schoon te krijgen laag houden.

Waterbazenwandeling

Iedereen is aan de wandel op dit moment. Logisch, het is bijna het enige dat we veilig kunnen doen: op afstand van elkaar, in de buitenlucht. Om wat afwisseling te brengen tijdens het wandelen, lanceren de waterschappen de Waterbazen Wandelingen.

Met een gratis Doe & ontdek-gids kun je al wandelend aan de slag met opdrachten en waterweetjes. Onderweg ontdek je wat jij kunt doen voor schoon en voldoende water, check je de waterkwaliteit of spot je tegeltuinen, regentonnen of wadis. Kies zelf waar je gaat wandelen: op de dijk, in de natuur of in de stad. Hoe meer opdrachten je doet, hoe meer je een Waterbaas wordt. Klik hier voor de wandeling.

Wat kun jij doen?

Lees onderstaande tips hoe je eenvoudig bijdraagt aan schoon en voldoende water. Of kijk op onze social-accounts op Facebook, Instagram, Snapchat, Tiktok of Twitter voor nog meer voorbeelden.

Voorkom zwerfafval

Transcript video voorkom zwerfaval net als Laura Dekker

Het afval dat je ziet, zoals nu bijvoorbeeld de mondkapjes, ligt op straat of in de berm. Er is ook heel veel afval dat je niet eens ziet, zoals op de bodem van het water. Door de wind of door een flinke regenbui komt het van de straat in het water terecht. Het water vervuilt en de vissen eten afval en plastic. Voorkom dus net als Laura Dekker, wereldkampioen freestyle voetballer, zoveel mogelijk afval op straat.

Was je auto in de wasstraat

Bij het wassen van je auto bij je huis stroomt vuil water rechtstreeks de natuur in. Een duurzamere oplossing is naar de autowasstraat rijden en daar je auto (laten) wassen. Zo komt het vuile water niet in de natuur terecht.

 

Vergroen (samen) een schoolplein

Transcript video Vergroen je schoolplein

Je kunt veel doen om je wijk watervriendelijk te maken. Een voorbeeld is om een schoolplein groen te maken. Vervang tegels door gras, struiken en bomen. Het regenwater kan dan goed in de bodem zakken. Bomen en groen zorgt voor verkoeling op warme dagen. Kijk voor meer subsidie én tips bij de provincie Gelderland

Maak een geveltuintje of haal tegels uit je tuin

Transcript video geveltuin


Als je tegels in je tuin vervangt door groen, kan water op die plek weer de bodem inzakken. Dat helpt bij het voorkomen van wateroverlast bij hoosbuien. Het groen helpt bovendien bij het omlaag brengen van de temperatuur in de stad en bij het afvangen van fijnstof. Ook creëer je zo een fijn leefgebied voor kleine dieren, insecten, amfibieën en vogels en verbeter je het bodemleven. En: mensen voelen zich prettiger en gezonder in een groene omgeving! Vervang daarom tegels door groen of leg een geveltuintje aan zoals je ziet in het filmpje.
 

Vang regenwater op in een regenton

Je ziet ze steeds meer: regentonnen. Waarom? Regentonnen zijn goed voor het milieu, maar ook voor je tuin en je portemonnee. Want als het regent dat het giet, vang jij het water op waarmee je in een drogere periode weer de plantjes water geeft. En heb je minder kraanwater nodig. Mooi toch?

Leg een groen dak aan

Transcript video Groen dak

Een ‘groen’ dak houdt regenwater vast. Zo ontstaat er minder snel wateroverlast. Een groen dak kan wel 40 liter per vierkante meter vasthouden. Het levert ook nog eens een koeler huis op in de zomer. Controleer eerst of het dak structureel sterk genoeg is. Meer informatie en tips lees je bijvoorbeeld in deze folder van de tuinbranche.

Wat kun je van het waterschap verwachten? 

Wat doet een waterschap? Veel mensen kennen de waterschappen van de dijken. Maar we doen veel meer. Zo zorgen we bijvoorbeeld ook voor schoon én voldoende water. Hoe we dat doen? Kijk dan hier en ontdek hoe de waterschappen zorgen voor voldoende water, schoon water en veilige dijken? 

In het najaar van 2020 deden we ook onderzoek naar wat inwoners nu al doen om wateroverlast te verminderen. Lees de resultaten hier.