Bijdragen aan veilige dijken, schoon en voldoende water? Dat is eigenlijk best eenvoudig. Steeds meer mensen vissen afval uit het water, leggen een groen dak aan of worden lid van onze vrijwillige dijkbewaking. Wat een waterbazen! Ook een waterbaas worden? Spoel dan bijvoorbeeld geen chemicaliën door de gootsteen maar breng het weg. Of vang regenwater op in je geveltuintje. Zo zorgen we samen dat er voldoende en schoon water blijft en dat we de kosten om het schoon te krijgen laag houden.

 

Wat kun jij doen?

Lees onderstaande tips hoe je eenvoudig bijdraagt aan schoon en voldoende water. Of kijk op onze social-accounts op Facebook, Instagram, Snapchat, Tiktok of Twitter voor nog meer voorbeelden.

Nog beter: ben je zelf een waterbaas? Plaats je waterbaasactie op social media en tag ons, gebruik de #wateenwaterbaas of mail je idee naar newsroom@wsrl.nl

Voorkom zwerfafval

Transcript video voorkom zwerfaval net als Laura Dekker

Het afval dat je ziet, zoals nu bijvoorbeeld de mondkapjes, ligt op straat of in de berm. Er is ook heel veel afval dat je niet eens ziet, zoals op de bodem van het water. Door de wind of door een flinke regenbui komt het van de straat in het water terecht. Het water vervuilt en de vissen eten afval en plastic. Voorkom dus net als Laura Dekker, wereldkampioen freestyle voetballer, zoveel mogelijk afval op straat.

Breng olie en frituurvet naar een verzamelpunt

Niet alleen olie en frituurvet. Ook terpentine, medicijnen en alle andere chemicaliën gaan naar het milieupunt. Deze stoffen zijn echt te schadelijk voor het milieu en heel moeilijk uit het afvalwater te zuiveren. Makkelijk te onthouden: alleen vloeibare etensresten, schoonmaak- en afwaswater gaan in de gootsteen of in het toilet.

Vergroen (samen) een schoolplein

Transcript video Vergroen je schoolplein

Je kunt veel doen om je wijk watervriendelijk te maken. Een voorbeeld is om een schoolplein groen te maken. Vervang tegels door gras, struiken en bomen. Het regenwater kan dan goed in de bodem zakken. Bomen en groen zorgt voor verkoeling op warme dagen. Kijk voor meer subsidie én tips bij de provincie Gelderland

Maak een geveltuintje of haal tegels uit je tuin

Transcript video geveltuin


Als je tegels in je tuin vervangt door groen, kan water op die plek weer de bodem inzakken. Dat helpt bij het voorkomen van wateroverlast bij hoosbuien. Het groen helpt bovendien bij het omlaag brengen van de temperatuur in de stad en bij het afvangen van fijnstof. Ook creëer je zo een fijn leefgebied voor kleine dieren, insecten, amfibieën en vogels en verbeter je het bodemleven. En: mensen voelen zich prettiger en gezonder in een groene omgeving! Vervang daarom tegels door groen of leg een geveltuintje aan zoals je ziet in het filmpje.
 

Voer de eendjes zo weinig mogelijk brood

Wie krijgt er geen nostalgische gevoelens bij het eendjes voeren? Toch is het in sommige gemeenten al verboden. Want er gaat teveel brood de sloot of de vijver in. Het is slecht voor de eendjes en het water wordt troebel. Er komt meer blauwalg die giftig is en het water gaat stinken.

Gebruik geen of natuurlijke onkruidverdelgers

Onkruidverdelgers bevatten vaak chemische stoffen. Ze doen hun werk tegen onkruid maar daarna spoelen ze via het grondwater weg en dan zijn ze nog niet uitgewerkt. Dat is niet zo goed voor de dieren die in het water leven. Er zijn hele goede natuurlijke alternatieven tegen onkruid te koop in de winkels.

Leg een groen dak aan

Transcript video Groen dak

Een ‘groen’ dak houdt regenwater vast. Zo ontstaat er minder snel wateroverlast. Een groen dak kan wel 40 liter per vierkante meter vasthouden. Het levert ook nog eens een koeler huis op in de zomer. Controleer eerst of het dak structureel sterk genoeg is. Meer informatie en tips lees je bijvoorbeeld in deze folder van de tuinbranche.

Ruim hondenpoep direct op

Ook op plekken waar dat niet hoeft, kun je toch beter de hondenpoep oppakken. Door een regenbui kan het de sloot of rivier in spoelen. Je verwacht het misschien niet, maar hondenpoep zorgt voor een behoorlijke verontreiniging van het oppervlaktewater.

Wat kun je van het waterschap verwachten? 

Wat doet een waterschap? Veel mensen kennen de waterschappen van de dijken. Maar we doen veel meer. Zo zorgen we bijvoorbeeld ook voor schoon én voldoende water. Hoe we dat doen? Kijk dan hier en ontdek hoe de waterschappen zorgen voor voldoende water, schoon water en veilige dijken? 

In het najaar van 2020 deden we ook onderzoek naar wat inwoners nu al doen om wateroverlast te verminderen. Lees de resultaten hier.