We spraken met alle betrokkenen rond het Waardhuis: wat zeiden zij?

In sessies en gesprekken hoorden we hoe publiek en partners de toekomst van het Waardhuis voor zich zien. Dat is waardevol. En de reactie van verschillende groepen vertoont veel overlap.

Inwoners en omgeving: cultuur … en trouwen?

We zijn benieuwd wat inwoners van Kinderdijk, Nieuw-Lekkerland en Alblasserdam, direct omwonenden en belangstellenden vinden van de toekomst van het Waardhuis. En dus nodigden we hen uit: op Open Monumentendag 14 augustus stond het Dijkmagazijn in het teken van gesprek. Ruim honderd bezoekers gaven hun mening. Daarnaast spraken we gericht met molenbewoners, SWEK, historische verenigingen en Bewonersbelang Kinderdijk. Deze laatste deelde de resultaten van een enquête die zij hield tijdens de Molenmarkt in Kinderdijk op 6 september.

Met referentiebeelden en stickers kon iedereen voorkeuren aangeven. De thema’s cultuur en groen kunnen rekenen op veel steun, bij horeca en overnachtingen zijn de meeste twijfels. Kinderdijkers zien met name een museale of culturele toekomst voor het Waardhuis, maar ook een trouwlocatie of vergaderplek is goed denkbaar. Het Waardhuis kan dorp en werelderfgoed verbinden. Meer toegang tot de gebouwen vindt men wenselijk, hoewel de exclusiviteit toch ook bijdraagt aan de identiteit van het Waardhuis.

Waterschappers: museum … en werkplek?

Collega’s van Waterschap Rivierenland zijn trots op het Waardhuis en de rijke historie. Dat gevoel is des te sterker onder waterschappers die werken in de Alblasserwaard en die regelmatig bij het JU Smit gemaal en het Waardhuis zijn. Voor hun werk moet ruimte zijn: voor groot materieel, voor de uitvoering van de taken, misschien met vergaderruimtes of werkplekken. Een toekomst als museum wordt wel gezien, met ruimte voor bijvoorbeeld trouwen of kleine evenementen.

Het Waardhuis links, omgeven door dijken, kades, sluizen en gemalen.

Partners: aandacht voor deze overheid … zelfs nationaal?

In Kinderdijk werken de gemeenten Molenlanden en Alblasserdam, de provincie Zuid-Holland, Waterschap Rivierenland, het SWEK en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed veel samen. Daarom is er een bestuurlijk overleg. Daaruit komt de suggestie om te verkennen of het Waardhuis de plek kan zijn van een Nationaal Waterschapsmuseum: een integraal concept voor immaterieel erfgoed en deze unieke Nederlandse bestuurslaag. Het SWEK geeft daarnaast aan het Waardhuis graag te betrekken bij het museale aanbod in het gehele molengebied.

Bestuur: werkgroep buigt zich over de scenario’s

Namens het Algemeen Bestuur van Waterschap Rivierenland buigt een werkgroep zich over de scenario’s. Uit een eerder haalbaarheidsonderzoek kwamen er enkele, net als uit de participatie. Zoals een museum. Een functie die meer open en maatschappelijk is dan nu, heeft de voorkeur van de werkgroep. Bureau COUP begeleidt dit proces en de herbestemming.