Waterschap Rivierenland zuivert in het rivierengebied al het afvalwater wat u thuis gebruikt. Via de gemeentelijke riolering komt uw afvalwater op één van onze rioolwaterzuiveringen (rwzi) terecht. Binnen 24 uur maakt het waterschap het water weer schoon zodat het terug kan naar de natuur.

Niet in het riool

Alles wat door de gootsteen of via het toilet wegspoelt, komt in het riool terecht. Zolang dit het afvalwater van afwas, douche of toilet is, is dat prima. Helaas worden ook veel andere zaken zoals vezeldoekjes, tampons, maandverband, verfresten, (frituur)vet, medicijnresten en etensresten weggespoeld. Dit veroorzaakt veel verstoppingen en verstoringen in het zuiveringsproces. Ook brengt het extra kosten met zich mee.

Giet frituurvet, olie of verfresten in een plastic fles of leeg pak melk en breng het naar een inzamelingspunt of milieustraat bij u in de buurt. Vezeldoekjes en maandverband deponeert u gemakkelijk in een prullenbak die u naast het toilet plaatst. Medicijnresten horen bij het chemisch afval. Vaak kunt u oude medicijnen ook inleveren bij de apotheek.

niet in het riool

Een goed werkend riool en schoon water zijn belangrijk voor de volksgezondheid. Dit lukt alleen als we hier samen voor zorgen!

 

Heeft u gevonden wat u zocht?