Actiecentrum water oefent ‘net even anders’

Fictief: 28 januari was een natte winderige dag! Na vele dagen regen en hoge rivierwaterstanden, trok storm Arjan over de polder van de Alblasserwaard. Behalve wind, nam de storm ook nog een flinke plens regen mee. Een uitdaging voor primaire keringen langs de rivier. En voor de regionale keringen die meewerken aan het drooghouden en afwateren van de polder.
Het actiecentrum water (ACW) oefent regelmatig, met elke keer een ander thema. Eind januari was dat het thema ‘regionale keringen’. Dit thema hebben we nog niet vaak beoefend met het ACW. Daarmee was het wat onbekender. En daarom oefenden we ‘net even anders’. Niet meteen de oefening induiken, maar van theorie naar praktijk, van nu naar de toekomst.
Hans Vastenhoud (CRK operator) en Paul Beurskens (specialist waterkeringen) namen de groep in een boeiend half uur mee in de wereld van regionale keringen, peilbeheer en watersystemen. Van het ontstaan, tot de huidige systematiek. Mogelijkheden en grenzen. Dat maakte Hans heel beeldend met de cijfers van de Alblasserwaard: een gebiedsoppervlakte van 25.000 Ha. Eén millimeter neerslag op dit gebied, betekent dus 250.000 m3 water. Dit water moesten allemaal afvoeren naar de rivier, via de bemaling in Kinderdijk. De maximale capaciteit ligt daar op ongeveer 2.800 m3/min. Reken maar uit… Die ene millimeter neerslag, zorgt ervoor dat we tenminste 1,5 uur moeten malen.
En toen de oefening. De fictieve storm Arjan, die natuurlijk zoveel regen met zich meebracht dat het penibel werd in de polder. Het ACW heeft keihard gewerkt om de schadebeelden en zwakke plekken in kaart te brengen. Ze stelden prioriteiten, maakten een inspectieplan en gaven advies aan het operationeel team. Einde oefening.
Na de waardevolle evaluatie, maakten we tenslotte de cirkel rond. Inez Wissingh (sr. omgevingsmanager A5H) nam de deelnemers nog kort mee in de gebiedsontwikkelingen A5H. Zoals van vroeger tot nu het watersysteem telkens een beetje bijgeschaafd is. Zo zullen we ook in de toekomst moeten blijven schaven aan de watersystemen, om droge voeten te houden.