Dijken aan één kant maaien voor veiligheid en natuur

In mei start Waterschap Rivierenland met het maaien van de dijken. Dat doen we om de grasmat in een goede conditie te houden. Een stevige grasmat draagt bij aan de sterkte van de dijk. We maaien bijna overal aan één kant van de dijk. Insecten kunnen dan hun toevlucht zoeken aan de andere kant van de dijk, waar de grassen en kruiden langer bloeien. Na zes weken maaien we de andere kant van de dijk. Dan is de begroeiing aan de eerder gemaaide kant van de dijk weer aangegroeid en staan daar de planten in bloei.

Foto maaien Drielsedijk voorjaar

Een gevarieerde begroeiing zorgt voor sterke dijken

Een dijk met een gevarieerde begroeiing van kruiden, bloemen en grassen is goed bestand tegen de krachten van langsstromende water. Bovendien is zo’n begroeiing gunstig voor de biodiversiteit. Dijken vormen op deze manier een ecologisch lint in het landschap. Verstandig en tijdig maaien helpt zowel natuur als veiligheid. We volgen daarbij de gedragscode van de Unie van Waterschappen.

Ook bij sloten en bermen is verstandig maaien belangrijk

Bij het maaien van de oevers van sloten en langs wegen en fietspaden zoeken we ook steeds de balans tussen veiligheid en natuur. Meer informatie over het maaien van dijken, sloten en bermen staat op onze website www.waterschaprivierenland.nl/maaien