Vanwege de aanhoudende droogte en warmte heeft Waterschap Rivierenland een beregeningsverbod met oppervlaktewater ingesteld. Het geldt vanaf 10 augustus.
Het College van Dijkgraaf en Heemraden van Waterschap Rivierenland heeft deze week het voorkeursalternatief vastgesteld voor het nieuwe gemaal en boezemkanaal in Hardinxveld-Giessendam.
Sinds dit jaar draait een speciaal gezamenlijk tuinbouwriool in de Bommelerwaard op volle toeren. Lukt het de glastuinbouw nu om niet meer te lozen op de sloot? Dat onderzoeken we in een apart project.
De droogte blijft aanhouden en de rivierwaterstanden blijven laag. Met het oplopen van de temperaturen en het uitblijven van voldoende neerslag verwachten we dat de beregeningsvraag richting het weekend verder toeneemt.
De kade rond de Buitenstad in Vianen is binnenkort weer op hoogte om het water van de Lek te keren. Waterschap Rivierenland herstelt de kruinhoogte van de kering, één van de jongste in het rivierengebied.
Onze watersystemen zijn bovengemiddeld gevuld. We voeren op dit moment maximaal aan vanuit de rivieren om aan de watervraag te voldoen. Door de lage rivierwaterstanden kost dat veel inspanning en energie.
In het najaar van 2022 gaan we delen van de A.M.A. van Langeraadweg en de Kerkweg in Giessenburg opnieuw asfalteren en de verkeersveiligheid verbeteren. Daarnaast verbreden we het fietspad langs de A.M.A. van Langeraadweg.
Een elektrische auto opladen, dat lukt wel. Maar een bouwkraan? Dat begint op het toilet thuis: uit het riool haalt het waterschap biogas, dat op de bouwplaats weer genoeg elektriciteit oplevert om te graven.
Om de Maasdijk bij Hedel te beschermen tegen nieuwe schade door bevers, is over een lengte van 282 meter een nieuw antigraafgaas geplaatst. In april legde Waterschap Rivierenland hier een bevergang open van bijna twintig meter, de grootste ooit in het rivierengebied.
De watervraag voor beregening is op dit moment laag maar zal door het droge weer wel gaan toenemen. In de loop van de week zullen we daarom meer water inlaten en aanvoeren. We merken dat het transport van water op sommige plaatsen moeilijker wordt omdat de begroeiing toeneemt. Peilbeheersing vraagt hierdoor extra aandacht.
Het rivierengebied kent een schat aan erfgoed van het waterbeheer: historische documenten, voorwerpen, bouwwerken en landschapselementen. Kennis over dat watererfgoed draagt bij aan historisch besef en aan antwoorden op nieuwe uitdagingen. Daarom starten het Waterschap Rivierenland en het Regionaal Archief Rivierenland (RAR) een project om al dit erfgoed te beschrijven en toegankelijk te maken.
Vanwege de gevallen neerslag hebben we in een deel van ons gebied de waterpeilen verlaagd naar de normale zomerpeilen. De vraag naar water is op dit moment niet groot. Wel merken we dat het transport van water op sommige plaatsen moeilijker wordt omdat de begroeiing toeneemt. We hebben daarom aandacht voor tijdig maaionderhoud aan onze watergangen.
Bij Nijmegen is het van belang dat de Waaldijk tijdens de doortocht van de Vierdaagse in juli toegankelijk is. De aanleg van de dijkweg is op dit moment in volle gang.