Duitse partners als crisispartners
Water stopt niet bij de grens. Waterschap Rivierenland en Waterschap Rijn en IJssel delen zelfs een dijkring met Duitsland. Warme contacten zijn daarom van groot belang. Vooral tijdens crises.
Met welke Duitse partijen hebben wij contact?

We werken nauw samen met verschillende Duitse partijen. De belangrijkste voor het waterschap is de Bezirksregierung Dusseldorf. Het is moeilijk deze te vergelijken met een Nederlandse partij. Als we toch een poging wagen lijkt deze partij het meeste op een provincie. Binnen de Bezirksregierung zit het Hochwasserschutz. Zij zijn verantwoordelijk voor het beschermen van gebieden tegen overstromingen. Met deze collega’s werken wij samen.
Daarnaast zijn er ook verschillende deichverbanden. Voor waterschap Rivierenland zijn er twee van belang: Deichverband Kleve-Landesgrenze en Xanten-Kleve. Een Deichverband is verantwoordelijk voor overstromingsbescherming, onderhoud van watergangen en gemalen. Ook nemen zij noodmaatregelen tijdens crises. Indirect communiceren wij via de Bezirksregierung met de deichverbanden.
Hoe vinden we elkaar tijdens crises?
Samen met Waterschap Rijn en IJssel hebben wij twee Duitssprekende collega’s die tijdens een crisis naar Duitsland af kunnen reizen. Zij leggen contact, geven het situatiebeeld door en zetten vragen uit. Dit doet deze collega dus voor twee waterschappen. Vanuit Duitsland zijn er ook twee collega’s van de Bezirksregierung Dusseldorf die naar Nederland komen met eenzelfde opdracht. Op deze manier houden wij contact tijdens crises.
Oefening baart kunst
Op 10 april is er een grote grensoverschrijdende oefening met de Duitse partijen. Samen met de Gelderse veiligheidsregio’s, waterschappen, Bezirksregierung, Kreisen en Deichverbanden oefenen we de informatieoverdracht en de algehele samenwerking. De voorbereiding is in volle gang en het beloofd een mooie oefening te worden.