Op deze pagina vindt u meer informatie over het houden van een evenement op een weg. Wilt u een evenement op een weg houden? Dan moet u dit melden. Het kan ook zijn dat u een vergunning nodig heeft.

Checken of u een vergunning nodig heeft of een melding moet doen? Dat doet u in het Omgevingsloket! Daar kunt u ook de vergunning aanvragen of de melding doen. U kunt inloggen met DigiD (particulier) of eHerkenning (bedrijf). 

OMGEVINGSLOKET(externe link)

Het waterschap denkt met u mee

Medewerkers van het waterschap denken graag met u mee. Ze kijken wat in uw situatie de mogelijkheden zijn en de beste oplossing is. Dat is vaak verstandig en helpt om de aanvraag sneller te behandelen. U weet zo bijvoorbeeld wat wel en niet kan. En welke stukken u moet opsturen. Heeft u vragen? Of twijfelt u ergens over? Neem contact op met de afdeling Vergunningen, Toezicht en Handhaving van Waterschap Rivierenland (e-mail: vergunningen@wsrl.nl). U kunt ook het contactformulier invullen.

CONTACTFORMULIER

Heb ik een vergunning nodig of hoef ik alleen een melding te doen?

Vaak mag u met een melding een evenement op een weg houden. Een vergunning is niet altijd nodig. Er zitten wel regels aan het houden van een evenement op een weg. Want een evenement kan de verkeersveiligheid en de veiligheid van de weg en de omgeving veranderen. Wilt u een evenement op een weg houden? Dan moet u aan de regels voldoen. Welke? Dat leest u verderop.

Mag u een evenement op een weg houden met een melding? Dan doet u deze melding in het Omgevingsloket. Een telefoontje naar het waterschap is niet voldoende.Voldoet u niet aan de regels voor een melding? Dan heeft u een vergunning nodig. Ook voor een vergunning gaat u naar het Omgevingsloket.

 • Bent u particulier? Dan heeft u uw DigiD nodig om een melding te doen.
 • Heeft u een bedrijf of vertegenwoordigt u een bedrijf? Dan heeft u eHerkenning nodig om een melding te doen. 

OMGEVINGSLOKET(externe link)

Wat kost een vergunningsaanvraag?

Er zijn twee mogelijkheden:

 1. U hoeft het houden van een evenement op een weg alleen te melden: dat kost u niets. Denk er wel aan dat u het houden van een evenement meldt. Dit doet u bij het Omgevingsloket
 2. U heeft een vergunning nodig voor het houden van een evenement op een weg. U betaalt dan kosten (leges) als wij uw aanvraag voor een vergunning in behandeling nemen. U betaalt bij een aanvraag voor een vergunning altijd (een deel van) de leges. Ook als wij de vergunning weigeren of u uw aanvraag intrekt. In de legesverordening vindt u de kosten.

LEGESVERORDENING

Op welke weg mag ik een evenement houden?

U mag een evenement houden op een erftoegangsweg. Waterschap Rivierenland beheert deze weg. En op deze weg mag maximaal 60 km/u worden gereden.

Wanneer mag ik een evenement op een weg houden zonder vergunning?

 • Op de weg vindt geen ander evenement plaats.
 • Er wordt niet aan de weg gewerkt.
 • Het evenement duurt niet langer dan 7 dagen.
 • U houdt het evenement op een erftoegangsweg.
 • Op de weg geldt een maximum snelheid van 60 km/u.

Waar moet ik nog meer aan denken bij het houden van een evenement op een weg?

 • U beschadigt de weg niet. 
 • U stelt van tevoren vast of de weg geschikt is voor de activiteit.
 • U stelt samen met het waterschap en de politie een plan op met de omleidingen en andere verkeersmaatregelen.
 • U voegt dit plan toe aan de melding.
 • U voert het plan uit.
 • U plaatst de borden die nodig zijn. Hierbij houdt u rekening met de regels voor het plaatsen van borden.
 • U informeert de mensen uit de buurt.
 • U neemt vier dagen voor de start van het evenement contact op met de toezichthouder van het waterschap.
 • U verwijdert de borden op zijn laatst een dag na het evenement.

Ik mag geen evenement houden op een weg met een melding. Wat nu?

Dan heeft u een vergunning nodig. 

VERGUNNING AANVRAGEN(externe link)

Heeft u vragen?

Stuur dan een e-mail naar de afdeling Vergunningen, Toezicht en Handhaving (vergunningen@wsrl.nl). Het is vaak verstandig dat u vooraf met het waterschap overlegt. Zo kunnen medewerkers met u meedenken om voor u de beste oplossing te vinden. U kunt ook het contactformulier invullen.

CONTACTFORMULIER

Disclaimer

De basis voor de tekst op de webpagina is de tekst van de Waterschapsverordening. Is de tekst op deze webpagina anders dan de tekst van de Waterschapsverordening? Dan geldt de tekst van de Waterschapsverordening.

WATERSCHAPSVERORDENING(externe link)

Heeft u gevonden wat u zocht?