Maaien


Maaien is belangrijk. Daarmee voorkomen we dat sloten dichtgroeien en wateroverlast ontstaat. Bij droogte kan er voldoende water worden aangevoerd. Op dijken is het belangrijk dat de grasmat sterk is. Tegelijk leven er veel planten en dieren in sloten en op dijken. Met maaien houden we hier rekening mee. Op deze pagina leest u hoe en waarom wij maaien.
Waarom maaien?
Wij maaien om te voorkomen dat beken, sloten en rivieren dicht groeien. En door maaien blijven onze dijken stevig. Het klinkt gek, maar door het maaien blijft er ruimte voor allerlei (bijzondere) waterdieren en planten.
Hoe gaan we te werk?
Aannemers voeren maaiwerkzaamheden voor ons uit. Maar veel maaiwerkzaamheden doen we ook zelf. Als we in het broedseizoen moeten maaien dan houden we op verschillende manieren rekening met de aanwezige natuur. Zo maaien we bijvoorbeeld in delen en niet alles in een keer. Dit is goed voor de insecten.
Wat maaien we?



Dijken
Dijken zijn zo stevig dankzij de grasmat. Om de goede mix tussen grassen en kruiden te houden maaien we regelmatig. Wanneer we dijken maaien hangt af van welke planten er op de dijk groeien. Soms maaien we dijken al in mei, soms later. Als we niet of te laat maaien is dit schadelijk voor de soorten die we juist graag willen hebben. Als gras te lang wordt verstikt het bijvoorbeeld sommige kruiden. Soms is het nodig om juist een deel van de bloeiende soorten vroeg te maaien. Zodat die weer in bloei staan als we een ander deel later maaien. Dit doen we voor het behoud van insecten. Als je graag het hele verhaal wil lezen rondom dijken en biodiversiteit, lees dan onze notitie Dijkbeheer en biodiversititeit, het hele verhaal.
Wegbermen
We maaien de wegbermen twee keer per jaar. Ook hier maaien we in delen om de planten en insecten te helpen. We letten hierbij op de verkeersveiligheid. We maaien alleen de wegbermen van de wegen buiten de bebouwde kom in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden, met uitzondering van de rijks- en provinciale wegen.
Sloten
Wij maaien sloten en oevers om te voorkomen dat oevers, sloten en rivieren dicht groeien. Door te maaien blijft er ruimte voor allerlei (bijzondere) waterdieren en planten. Als het regent vangen we water in onze beken op. Als er echt teveel water is, stroomt het via oevers en sloten weg. In droge periodes sturen we het water naar die plek waar het het hardst nodig is. Dat kan alleen als er niet teveel planten in de oevers groeien.
.
Veiligheid bij maaiwerkzaamheden
- Houd afstand: Geef de maaimachines voldoende ruimte. Fiets niet vlak langs de maaiers, maar houd een veilige afstand.
- Maak oogcontact: Als je een maaimachine nadert, kijk dan naar de bestuurder. Hij of zij geeft aanwijzingen waar je veilig langs de machine kunt gaan.
- Wees geduldig: De maaiers werken hard om onze wegen en dijken netjes te houden. Heb begrip voor hun werk en wacht even als je ze tegenkomt.
- Fietsers, let extra goed op als je een maaimachine tegenkomt. Vertraag en houd rekening met de situatie.
Samen zorgen we voor een veilige omgeving voor iedereen. Laten we onze dijken en wegen delen met respect voor elkaar.