Rondom uw eigen huis kunt u veel doen om de gevolgen van klimaatverandering te verminderen. Hieronder ziet u een aantal voorbeelden ter inspiratie. Heeft u zelf een mooi voorbeeld? Wij zijn blij als u dat met ons deelt via sociale media als Twitter(externe link)FaceBook(externe link)LinkedIn(externe link) of Instagram(externe link)! En wist u al dat er subsidie is voor mensen die samen hun tuin vergroenen?

Leg een groen dak aan

Groen dak

Een groen dak houdt regenwater vast. Zo ontstaat er minder snel wateroverlast. Een groen dak kan wel 40 liter per vierkante meter vasthouden. Het levert ook nog eens een koeler huis op in de zomer. Controleer eerst of het dak sterk genoeg is.

 

Tegels eruit, plantjes erin

Tegel eruit plantje erin

Een betegelde tuin zorgt voor veel regenwater in het riool. Tijdens een hoosbui kan het riool niet al het regenwater afvoeren. Met minder tegels voorkomt u daarom natte voeten. En het zorgt ook nog eens voor een koelere tuin in de zomer.

Sluit een regenton aan

Regenton

Een makkelijke oplossing. Het regenwater loopt zo uit de regenpijp in de regenton. Gebruik het om de tuin te besproeien. Laat de regenton voor een hoosbui leeglopen voor het beste effect.

 

Gebruik grind in plaats van stenen

Grind

Kies grind voor uw oprit of terras. Het regenwater kan dan makkelijk in de bodem wegzakken.

Graaf een regenwatervijver

Regenwatervijver

Met een vijver maakt u een extra opvang voor regenwater. Tip: een kindvriendelijke vijver heeft flauwe oevers, zodat een kind er zelf uit kan kruipen.

Leg een geveltuintje aan

Geveltuintje

Verwijder een rijtje stoeptegels, graaf wat grond weg en vervang dat door aarde en planten. Dit levert mooie mini-tuintjes op en zorgt voor waterafvoer. Controleer wel even bij de gemeente of het mag. Er kunnen namelijk leidingen in de grond liggen.

Maak de buurt groener

Vergroen uw buurt

Kijk eens naar uw buurt. Zijn er te veel tegels en zakt regenwater niet in de grond? Dan kan het helpen om de buurt groener te maken. Dat zorgt ook voor verkoeling bij hitte. Samen met de gemeente kunt u hiervoor een oplossing bedenken.

Gebruik schoon regenwater

Schoon regenwater

Verleng uw regenpijp en leid het regenwater op een mooie manier naar de straat, tuin of een groenstrook. Leuk om samen met de buren de mogelijkheden te onderzoeken. Vraag wel altijd eerst toestemming van de gemeente als u maatregelen buiten uw eigen tuin wilt nemen.

Vergroen een speelplein of schoolplein

Groen schoolplein

Vervang tegels door gras, struiken en bomen.
Het regenwater kan dan goed in de bodem zakken.
Bomen en groen zorgen voor verkoeling op warme dagen.
Zorg bij openbare pleinen voor toestemming van de gemeente.