Waterbericht: buien halen de druk van de ketel
Geen extreme hitte meer, een rivier die licht stijgt, af en toe een bui – de grootste druk is eraf in het peilbeheer. Hoewel het maaien van sloten veel inzet vraagt. Bij neerslag houden we het water vast in de sloot.

Toestand van het watersysteem
Afgelopen week viel wat neerslag. Dat telde op tot maximaal 39mm in de Ooijpolder, elders viel er minder. Op hogere oeverwallen was het effect van de neerslag beperkt, in lage komgronden en bebouwde gebieden kwam water licht tot afvoer. Dankzij de buien en de normale temperaturen nam de vraag naar water af. Het lukt om sloten op peil te houden met wat minder aanvoer van water. In het gehele werkgebied blijft het maaien van sloten nodig voor goede doorstroming. De waterstand is op veel plekken enkele centimeters boven zomerpeil.
In het veenweidegebied van de Alblasserwaard zakken de hogere waterstanden in de boezems iets uit. Ook hier kunnen de polders toe met wat minder aanvoer van water en zo houden we ruimte om neerslagwater op te vangen. Waar een onttrekkingsverbod geldt in het oostelijk deel van het Land van Maas en Waal, stabiliseert de waterstand in sloten rond het streefpeil. Op de meeste plekken in het rivierengebied blijven de grondwaterstanden aan de lage kant. Lokaal was een lichte stijging merkbaar na de neerslag, als de bodem water opneemt.
Weer en rivier
Deze week kenmerkt zich door normale zomerse temperaturen en soms een buitje. De hoeveelheden neerslag zijn beperkt, maar er kan een klap onweer tussen zitten met lokaal meer water. Na weken van toenemende droogte, stabiliseert het landelijk neerslagtekort rond 190mm. In het rivierengebied zijn de gebieden rondom de Afgedamde Maas het droogst: Altena en Bommelerwaard.
Voor het eerst sinds een maand stijgt de Rijn eind deze week weer naar 8,00m boven NAP bij Lobith. Daarna zet de stijging langzaam door. Op de Maas blijft de afvoer stabiel tussen 25 en 50 m³/s bij Maastricht. Pas eind deze week wordt ook hier een lichte stijging verwacht. We zien op de Maas de eerste tekenen van blauwalg ontstaan, maar het leidt nog niet tot beperkingen bij het inlaten van water.
Peilbeheer deze week
In dit rustige zomerweer met af en toe een bui is de vraag naar water laag. We handhaven de waterstanden iets boven zomerpeil. We kunnen toe met minder aanvoer van water. Als er een bui valt, houden we dat water vast. We blijven maaien om knelpunten in de doorstroming te vermijden. In de gebieden met een onttrekkingsverbod is de situatie stabiel maar nog steeds droog.