Droogte in het Rivierengebied

De droogte houdt aan. In het rivierengebied zien we deze zomer weer weinig neerslag, hoge temperaturen en een dalende aanvoer van water. Dat heeft gevolgen voor de waterstanden, de natuur, de landbouw en ons dagelijks werk. 

Water stroomt over een stuw

Water maximaal aanvoeren 

We voeren al een tijdlang volop water aan in het Rivierengebied. De laatste weken voeren we zelfs maximaal aan. We proberen het peil in sloten en beken op niveau te houden, zodat er voldoende water beschikbaar blijft voor landbouw, natuur en andere gebruikers. Zelfs met al deze inspanning begint het watersysteem de grenzen te raken. We roepen op om verstandig en zuinig met water om te gaan. 

Lokaal maatwerk 

In sommige gebieden is extra maatwerk nodig. Zo hebben we bij de Waalsprong in Nijmegen tijdelijke pompen geplaatst. Dit doen we om ervoor te zorgen dat er genoeg water blijft in de singels in de wijk Waalsprong in Nijmegen. Bij Wijchen hebben we een verbod ingesteld op het gebruik van oppervlaktewater. Daarmee willen we schade aan de natuur en waterkwaliteit vermijden bij extreme droogte.

Hitte keert terug

Begin deze week was het wat koeler. En hoewel er wat regen viel, is dat niet genoeg om het tekort aan te vullen. De komende tijd keert de hitte weer terug. Daarom benadrukken we de noodzaak dat telers hun beregening onderling afstemmen. Via het Waterbericht op onze website blijf je elke week op de hoogte van de actuele situatie.

Ontdek hoe jij kan leven met water levenmetwater.nl

Iedereen kan bijdragen aan voldoende water

Droogte is niet alleen een uitdaging voor het waterschap. Want hoe we met water omgaan – thuis, op het werk of in de tuin – maakt echt verschil. Door bijvoorbeeld minder vaak de tuin te sproeien, regenwater op te vangen of zuinig om te gaan met kraanwater, helpen we samen om watertekorten te voorkomen. Kleine aanpassingen in gedrag kunnen grote impact hebben, zeker als we dat met z’n allen doen. Kijk ook eens op www.levenmetwater.nl voor tips.