Groter gebied onder Wijchen: verbod op gebruik van slootwater
Per vrijdag 11 juli geldt een onttrekkingsverbod van oppervlaktewater in een groter gebied langs de Maas bij Wijchen. Het verbod geldt nu van Lienden tot snelweg A73 tussen recreatiegebied Berendonck en Heumen. Met het verbod wil het waterschap schade aan de natuur en waterkwaliteit vermijden bij extreme droogte.

Sinds 25 juni geldt het verbod al voor gebieden die afwateren op gemaal Van Citters II bij Balgoij. De uitbreiding betreft peilgebieden die afwateren naar gemaal Van Citters I aan de Maas. In deze gebieden mag water uit sloten of vennen niet worden gebruikt voor industrie, landbouw of het besproeien van bijvoorbeeld gazons of sportvelden. Grondwater kan een tijdelijk alternatief zijn. De uitbreiding gaat in op vrijdag 11 juli en geldt tot nader order.

Op dit verbod geldt een uitzondering: water uit de sloot mag wel worden gebruikt om vee te laten drinken, voor irrigatie via druppelbevloeiing en voor de brandweer. Tussen 12.00 en 18.00 uur mag water uit de sloot bovendien worden gebruikt voor het koelen van appels, peren en stallen. We houden waterpeilen scherp in de gaten. Verslechtert de situatie, dan kan de uitzondering vervallen.

Afhankelijk van neerslag en kwel
De uitbreiding is nodig omdat in een groter gebied waterstanden blijven dalen, al vroeg in de zomer. Het is niet mogelijk om water vanaf de Maas aan te voeren, daarvoor ligt dit gebied te hoog. De waterhuishouding in dit gebied betekent dat het 'streefpeil' afhankelijk is van kwel en neerslag. Daarvan is al weken nauwelijks sprake en neerslag van enige betekenis wordt voorlopig niet verwacht. Sloten en stuwen vallen nu droog.

Het klimaat verandert
Ook in het rivierengebied kan het in de zomer droog zijn. Geen neerslag, hoge temperaturen, laagstaande rivieren - als dat een tijdje aanhoudt, kan er een tekort aan water ontstaan. Droogte is een vorm van extreem weer, net als wateroverlast bij hoosbuien of hoogwater. En extremen zien we steeds vaker in het veranderende klimaat. Lees meer over droogte in het rivierengebied.
Kans op blauwalg neemt toe
Om water in sloten op peil te houden, brengt het waterschap water vanuit de Maas in het Land van Maas en Waal, de Bommelerwaard en Altena. Sinds eind juni schommelt de temperatuur van het water in de Maas tussen 22 en 25˚ C. In warm water kan blauwalg ontstaan. Om te vermijden dat water met blauwalg in de gebieden komt, controleert het waterschap nu op de aanwezigheid van blauwalg bij de inlaten vanuit de Maas.