Help mee: verwijder de grote waternavel van uw oever

De grote waternavel is een Zuid-Amerikaanse oeverplant die vanuit vijvers en aquariums in onze sloten belandde. Nu verstoort de plant de Nederlandse waternatuur. Waterschap Rivierenland drong de plant al terug. Nu het groeiseizoen in volle gang is, vragen we eigenaren van oevers om de plant te helpen verwijderen.

De afgelopen tientallen jaren slaagde het waterschap er in om de plant flink terug te dringen. In de Alblasserwaard, waar de plant veel voorkwam, is gericht verwijderd en gebaggerd. Daardoor is de uitgangssituatie nu gunstig: we vragen eigenaren van oevers om ook hun verantwoordelijkheid te nemen en de plant te verwijderen uit sloten. Vanzelfsprekend blijft ook het waterschap dit groeiseizoen de plant bestrijden in grote watergangen en op enkele hotspots.

Grote waternavel overwoekert een sloot in de Alblasserwaard.

Schadelijk voor water, natuur en doorstroming

Grote waternavel is een ‘invasieve exoot’: een plant die van oorsprong hier niet voorkomt en schade aanricht in onze natuur. De waterkwaliteit gaat achteruit bij gebrek licht en zuurstof, inheemse planten worden verdrongen, de doorstroming van water neemt af. Ook vissers en zwemmers hebben er last van.

Beroep op eigenaren van oevers om mee te helpen

Nu het waterschap de grote waternavel flink heeft terug gedrongen en het groeiseizoen in volle gang is, vragen we aan alle eigenaren van oevers om mee te helpen. Zo kunnen we de plant samen verder terugdringen. Eigenaren zijn verantwoordelijk voor het onderhoud van hun oevers. In de aanpak van de grote waternavel doen we op hen een beroep. Bij het verwijderen is het van belang geen plantresten achter te laten, want daaruit kan de plant weer terug groeien.