Nieuwe gedragscode maaien: scherper op natuurwaarden
Het groeiseizoen is in volle gang en het waterschap maait dijken, sloten en wegbermen. Voor sterke dijken, voldoende water en verkeersveiligheid. Maaien gebeurt met oog voor de natuur. Waterschap Rivierenland paste haar werkwijze aan op basis van de nieuwe gedragscode, die sinds april geldt voor de waterschappen. Klepelen neemt verder af, habitats worden meer ontzien.

De gedragscode geeft aan hoe we sloten, dijken en bermen onderhouden met oog voor de soortenrijkdom in de natuur. Die versterken we zo veel mogelijk. Bijvoorbeeld door rekening te houden met het broedseizoen van vogels. De nieuwe gedragscode sluit aan bij de Omgevingswet die in 2024 in ging en strengere regelgeving. Aanscherpingen gaan over de ‘habitat’ van soorten en over de klepelmaaier.
Habitat: het leefgebied ontzien
De waterschappen hebben de habitatbenadering, een vorm van ecologisch beheer, aangescherpt. Zo is het verplicht om in de winter vegetatie te sparen in en langs de watergang – iets dat Waterschap Rivierenland al toepast. Dit versterkt het leefgebied van soorten die onder druk staan, zoals kleine marterachtigen, zangvogels, roofvogels en uilen. Daarnaast regelt de code dat er strikter wordt verkend of zich vogels en dieren op locatie bevinden: het ‘voorlopen’ bij maaiwerk, afhankelijk van de locatie en de situatie ter plaatse. Gefaseerd maaien, zodat er voor soorten altijd plek is, is nu een hardere eis. Waterschap Rivierenland doet dit al jaren, wat inmiddels leidt tot meer soortenrijkdom op dijken en oevers.

Klepelen alleen nog bij hoge uitzondering
Striktere natuurwetgeving dringt erop aan dat er minder gemaaid wordt met een klepelmaaier, die vegetatie in stukjes hakt. Waterschap Rivierenland klepelt al jaren steeds minder. In de nieuwe code is klepelen alleen nog toegestaan bij hoge uitzondering. Bijvoorbeeld steile dijktaluds, smalle onderhoudspaden, steenbekleding of bij zichthoeken in wegbermen. Ook dan moet maaisel worden afgevoerd en zoveel mogelijk gefaseerd worden gewerkt. Waar we nu niet meer klepelen, zullen we vaker maaien anders komt de reguliere maaimachine er niet doorheen. En bij watergangen waar we niet meer de droge taluds klepelen, komt meer maaisel onverkleind op de kant dan de perceeleigenaar gewend is.

Meer lezen: maaien van dijken, sloten en bermen
Maaien is belangrijk. Daarmee voorkomen we dat sloten dichtgroeien en wateroverlast ontstaat. Bij droogte kan er voldoende water worden aangevoerd. Op dijken is het belangrijk dat de grasmat sterk is. Tegelijk leven er veel planten en dieren in sloten en op dijken. Met maaien houden we hier rekening mee. Op deze pagina leest u hoe en waarom wij maaien.
Meer over de nieuwe gedragscode leest u hier.