Waterbericht: buien houden waterbeheersing in balans

Het rivierengebied krijgt nauwelijks de kans om op te drogen. Buien houden het watersysteem in balans tussen aanvoer en afvoer van water. 

Toestand watersysteem   

Door het wisselvallige zomerweer en de relatief hoge rivieren blijft het rivierengebied natter dan normaal in deze tijd van het jaar. Vorige week viel de meeste neerslag in het westen, in de Alblasserwaard tot maximaal 36 mm. In het oosten viel minder, rondom Nijmegen bleef het bij zo'n 20 mm. Grondwaterstanden bewogen mee: iets omhoog in het westen, licht dalend in het oosten naar normale waarden voor de tijd van het jaar. 

Dankzij de buien kost het geen moeite om overal zomerpeil aan te houden. Hier en daar laten we mondjesmaat water in, ook voor doorspoelen of voor maaionderhoud. Op sommige aanhoudend natte plekken hanteren we iets lager peil om het teveel aan water af te voeren. 

Weer en rivier 

Deze week blijft wisselvallig, met kans op stevig onweer in de nacht van dinsdag op woensdag. Ook aan het eind van de week blijft er kans op neerslag. Volgende week wordt droger en warmer weer verwacht. Ook al loopt het landelijk neerslagtekort op naar 40 mm, het blijft ruim onder het gebruikelijke niveau van 100 mm. 

De waterstand op de Rijn daalde, maar stabiliseert deze week op zo'n 10m boven NAP bij Lobith. Dat is nog steeds ruim een meter boven het meerjarig gemiddelde en dat blijft voorlopig ook zo. Ook de Maas is stabiel op een relatief hoge afvoer van maximaal 200 m³/s in Maastricht. Tegen het weekend wordt een lichte stijging verwacht. 

Peilbeheer 

Bereikten we vorige week het omslagpunt van waterafvoer naar wateraanvoer, nu blijven we in dat evenwicht staan. In afwachting van droger weer is peilbeheer lokaal maatwerk: in sommige drogere gebieden houden we water vast, in lage en natte gebieden voeren we nog water af. Kwel vanaf de grote rivieren is nu niet meer van invloed in de hoger gelegen gebieden als Ooijpolder en Over-Betuwe. Meer westelijk staat de rivier nog steeds boven het polderpeil van bijvoorbeeld Tielerwaard en Altena. We zijn alert op buien: lichte neerslag houdt sloten op peil, zware buien leiden tot nieuwe afvoer. 

Code Oranje 9 juli: indrukwekkend, niet spannend

Op dinsdag 9 juli trok zwaar onweer over Nederland. Boven het rivierengebied brak het front. Nergens leidde het tot problemen, wel tot mooie beelden.