Waterbericht: het najaar maakt een natte start

Opdrogen deed het rivierengebied deze zomer nauwelijks. De bodem neemt nu al weinig water op. En dus maakt het najaar een natte start. Elke bui die valt, belandt snel in de sloot. Tegelijk merken we dat het groeiseizoen later eindigt: de oogst en het maaien van sloten zijn nog in volle gang. 

Toestand watersysteem  

Afgelopen week eindigde het traditionele groeiseizoen met veel neerslag, vooral op vrijdag. In totaal viel in een week tijd zo'n 25 – 50 mm. Het meeste in de westelijke Alblasserwaard. Vrijwel overal staan sloten op zomerpeil, daar is nauwelijks water vanaf de grote rivieren voor nodig. Hier en daar zijn waterstanden lokaal tijdelijk hoger voor de maaiboot of om maaisel weg te spoelen. Waterstanden zakken amper uit. Grondwaterstanden zijn stabiel of licht stijgend en hoger dan dat we gewend zijn de afgelopen jaren. 

Weer en rivier 

Een stevige zuidwestenwind brengt begin deze week veel neerslag. Vanaf woensdag draait de wind naar oost en zuid. Dan wordt het droog en helder, met warme zon en koude nachten. Na het weekend wordt wisselvallig en koel weer verwacht. De Rijn bij Lobith steeg naar zo'n 9,40m boven NAP en blijft de komende week stabiel op die waterstand. Op de Maas is de afvoer hoger dan normaal, op een stabiel niveau van zo'n 300 m³/s bij Megen. 

Peilbeheer 

Het droge seizoen was nat, ook het landelijk neerslagtekort was zo klein dat het al bijna is verdwenen. Het betekent dat de bodem nu al weinig water opneemt: dat geldt voor neerslag en bij stijgende rivieren ook voor kwel. Het teveel aan water voeren we af, we zijn alert op buien. 

Tegelijk verhogen we lokaal waterpeilen voor onderhoud van sloten. Het groeiseizoen eindigt steeds later, waterplanten blijven tot ver in oktober door groeien. Onze laatste maaironde in sloten voor de winter vindt dus steeds later plaats. Om klaar te zijn voor de schouw op 1 november, is onderhoud nu in volle gang.