Waterbericht: ondanks koelte en wat neerslag blijft de droogte voelbaar

Het ziet er naar uit dat koelte en wat neerslag eind deze week de droogte even onderbreken. Maar extreem droog blijft het nog steeds. We handhaven hoge waterstanden in sloten en we maaien begroeiing om knelpunten in de aan- en afvoer van water te vermijden. 

Water stroomt over een stuw

Toestand watersysteem 

De afgelopen week viel er geen neerslag van grote betekenis. Tegelijk neemt de vraag naar water toe, vooral in de landbouw. Akkers, boomteelt en grasland worden beregend met haspels. De fruitteelt leent zich goed voor gerichte druppelbevloeiing, een methode die het watergebruik vermindert. We laten vanuit de laagstaande rivieren water in naar de komgronden en oeverwallen. Daarmee houden we waterstanden op zomerpeil, soms ruim erboven. Overal in het Gelderse rivierengebied moeten we daarvoor volop water aanvoeren. In het westelijke veenweidegebied staan polders en boezems vol. 

Grondwaterstanden zijn laag voor de tijd van het jaar en ze dalen gestaag. Lokaal zien we effect van verhoogde waterstanden in sloten. Met name in komgronden zien we dat ook grondwaterstanden dan stabiliseren of licht stijgen. 

Ook in het rivierengebied zijn regio’s waar het aanvoeren van water niet mogelijk is. Zoals op de heuvels van Nijmegen en Groesbeek of in het vennengebied ten oosten van Wijchen. Daar kennen we ‘streefpeilen’ omdat er minder goed te sturen is en droogval eerder kan plaatsvinden. In deze gebieden zien we nu nog kwel in de sloten. Dat houden we zo veel mogelijk vast met stuwen. Maar op enkele plekken stroomt er geen water meer over de stuw. Hier moeten we zuinig omgaan met het water in de sloot. 

Weer en rivier 

Deze week begint nog zonnig, droog en warm. Het landelijk neerslagtekort evenaart dan ook het voorjaarsrecord van 2022. Tegen het weekend daalt de temperatuur flink naar 15˚ C. De wind draait naar het westen en brengt wat neerslag in het weekend. Wisselvallig weer houdt begin komende week aan. 

De Rijn bij Lobith daalt deze week naar 7,50m boven NAP en nadert daarmee de grens van officieel laagwater. Tegen het weekend stijgt de Rijn iets, maar staat nu al drie maanden onder het langjarig gemiddelde. Op de Maas schommelt de afvoer bij Maastricht tussen 50 en 75 m³ per seconde. Ook dat is laag voor de tijd van het jaar. 

Peilbeheer 

Omdat we ons nu bevinden in een situatie die vergelijkbaar is met een gemiddelde maand juli, houden we in ons peilbeheer hoge waterstanden aan. We maaien de begroeiing ter voorkoming van knelpunten in watergangen. We zijn alert op de neerslag. Die is naar verwachting bescheiden en de bodem neemt het snel op. Maar de vraag naar water zal wel iets afnemen. Vooral in gebieden zonder aanvoer van water verwachten we dat de neerslag wat verlichting brengt.