De aarde warmt op. In 2050 moet de uitstoot van broeikasgassen bijna helemaal zijn gestopt. Dit is nodig om de opwarming van de aarde niet verder te laten oplopen dan anderhalve graad. Ook wij willen verstandig omgaan met water en natuur. We zetten verschillende stappen om minder broeikasgassen uit te stoten. Dit jaar stapten we over op zon- en windstroom die in Nederland is opgewekt, vervingen we fossiele brandstof door elektriciteit of biobrandstof en gingen op drie rioolwaterzuiveringen de gebouwen van het gas af.

Gebouwen van rioolwaterzuiveringen van het gas af

Om energieneutraal te worden, wekken we veel energie zelf op. Om dit te bereiken legden we al zonneparken aan bij veel van onze rioolwaterzuiveringen. We zetten nu ook een volgende stap: gebouwen van rioolwaterzuiveringen gaan van het gas af. Dit jaar starten we met de locaties Groot-Ammers, Hardinxveld-Giessendam en Alblasserdam.

Van diesel naar elektrisch en biobrandstof

Een andere manier om onze CO2-uitstoot te verminderen is het duurzamer maken van onze gemalen, machines en bedrijfsauto’s. Veel gemalen zijn al overgegaan van diesel naar elektriciteit. Vorig jaar is het J.U. Smitgemaal geëlektrificeerd. Wanneer we materiaal vervangen kiezen we als het kan voor de elektrische variant. Dat doen we bij bedrijfsauto’s, maar ook bij materiaal zoals kranen, vrachtwagens, maaiboten en pompen.

Vorig jaar namen we bijvoorbeeld de eerste elektrische maaiboot in gebruik. Dit jaar volgt de tweede. Dit jaar nemen we ook de eerste vrachtwagen in gebruik met een elektrisch aangedreven kraan. Ook handgereedschappen zoals bosmaaiers en kettingzagen vervangen we door elektrische varianten. Soms is er nog geen elektrisch alternatief. Dan rijden we zoveel mogelijk op 100% biobrandstof. Met biobrandstof stoten we 80 tot 90% minder CO2 uit.

Overstap op Nederlandse zon- en windstroom

Sinds 2019 maken we gebruik van groene stroom uit zon en wind, opgewekt in Europa. Door de CO2-Prestatieladder wordt dit gezien als grijze stroom. Vanaf 01-01-2023 zijn we overgestapt van Engie naar Greenchoice. Hierdoor krijgen we volledig duurzame zon- en windstroom van Nederlandse bodem.

91% minder CO2-uitstoot tussen 2021 en 2025

In 2021 was onze uitstoot door energiegebruik 28.506 ton CO2. In 2025 is dit nog maximaal 2.493 ton CO2. Het grootste deel van deze besparing (25.515 ton) hebben we dit jaar bereikt door over te stappen op windstroom die in Nederland is opgewekt. Een besparing die ongeveer gelijk staat aan 173 duizend keer vliegen naar Parijs, of ruim 6 miljoen Big Macs!