Voor de komende week laten we op de hogere delen en oeverwallen nog steeds water in. Dat doen we om de peilen te kunnen handhaven. In de lagergelegen delen voeren we het overtollige water af. In het overgrote deel van het rivierengebied hebben we de waterpeilen ingesteld tussen zomer- en winterpeil.
Na een weekje vorst ligt op veel sloten, plassen en vaarten natuurijs. Maar het is onbetrouwbaar. Het waterschap raadt met klem aan alleen te schaatsen op ijsbanen van ijsverenigingen.
Waterschap Rivierenland heeft alle primaire waterkeringen (de dijken langs de grote rivieren) getoetst onder de nieuwe veiligheidsnorm. Uit de beoordeling blijkt dat de rivierdijken nog niet klaar zijn voor de toekomst.
In het grootste gedeelte van Rivierenland staan de waterstanden tussen zomer- en winterpeil ingesteld. In de hoger gelegen gebieden zoals nabij Groesbeek en de Ooijpolder is de waterstand mede door lage rivier en grondwaterstand lokaal nog onder het gewenste peil. Voor de hoger gelegen gronden wordt er voor peilhandhaving nog wat water ingelaten.
Na 31 jaar bestuur in het waterschap, waarvan 27 als heemraad, kondigt Mathieu Gremmen (67) zijn vertrek aan bij Waterschap Rivierenland. Na de komende verkiezingen keert hij niet terug in een nieuw college. “Tot die tijd blijf ik met plezier en toewijding werken aan ons mooie rivierenland. Daarna is het tijd om het stokje over te geven.”
De Linge boven Elst kreeg een nieuwe natuurvriendelijke oever. Dat helpt de natuur en ook goed waterbeheer. De Linge heeft hier meer ruimte om water te bergen bij hoosbuien.
Waterschap Rivierenland nodigt agrariërs van harte uit om in te schrijven voor de pacht van agrarische percelen. Inschrijven kan tot 5 december 2022 (10:00).
Hoogwater, daar hebben we onze dijken voor. Waterschap Rivierenland staat voor een veilig rivierengebied. Daarom oefenen zo’n 300 vrijwilligers en medewerkers op zaterdag 10 december een situatie van bedreigend hoogwater op de grote rivieren en vanaf zee. Dijkwachten zullen die dag de dijken langs de grote rivieren nauwkeurig nalopen.
De afgelopen weken is de droogte in het rivierengebied grotendeels verdreven. In november viel er 60 – 100 mm neerslag. Hierdoor staan in het grootste deel van het rivierengebied de grondwaterstanden weer op normale hoogte.
Binnenkort organiseert Waterschap Rivierenland drie informatiebijeenkomsten over het dijkversterkingsproject SAFE (de Lekdijk tussen Streefkerk, Ameide en Fort Everdingen). Op 30 november, 8 en 12 december kunnen belanghebbenden informatie krijgen over de totstandkoming van het voorkeursalternatief en hoe het verdere proces eruitziet.
Vanaf 1 december controleert Waterschap Rivierenland het onderhoud van sloten in Altena. In deze ‘schouw’ bekijken we of eigenaren van grond aan de sloot zorgen dat water goed door kan stromen. Daarmee vermijden we wateroverlast in de natte winter. Elders in het rivierengebied vond deze schouw al plaats in november.
Alleen op de hogere oeverwallen langs de Waal en de hogere zandgronden rond Nijmegen houden we nog water vast. In de rest van het beheergebied voeren we de overtollige neerslag af.
Klimaatverandering is een wereldwijd probleem. In 2050 moet de uitstoot van broeikasgassen bijna helemaal zijn gestopt. Wij zorgen ervoor dat we in 2050 grotendeels klimaatneutraal zijn. Om dit te bereiken, brengen we onze uitstoot in kaart en voeren we maatregelen uit. Daarbij maken we gebruik van de CO2-prestatieladder.
Als gevolg van het zachte najaarsweer zetten we de eerste stap naar het winterpeil nog niet. We laten het grootste deel van het rivierengebied op het zomerpeil ingesteld staan. Lokaal zakken de waterstanden tot iets onder zomerpeil.