Wateradvies
In 2024 is de Omgevingswet in werking gegaan. Deze wet bundelt de wetgeving en de regels voor ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, landbouw, cultuurhistorie, natuur én water. Daarmee vormt de wet de basis voor het totale beheer van en de ontwikkelingen in de fysieke leefomgeving. Maar liefst 26 omgevingswetten zijn samengevoegd in één wet. Dat betekent minder en overzichtelijke regels en meer ruimte voor initiatieven.
Met de Omgevingswet is de naam van de digitale watertoets veranderd. De digitale watertoets heet voortaan 'Het wateradvies'.
'Het wateradvies' moet ervoor zorgen dat bij ruimtelijke plannen en besluiten voldoende rekening wordt gehouden met water en watervoorzieningen. Slim gebruik van water en ruimte kan de leefomgeving van mens en dier verbeteren. En het verkleint de kans op problemen zoals onvoldoende veilige dijken, wateroverlast of een slechte waterkwaliteit. Het resultaat is een ruimtelijk plan dat waterbestendig is. Zo zorgen we voor veilige dijken en een evenwichtig watersysteem.