Waterschap Rivierenland legt essentiële informatie over wateren vast in de legger. Zo kunt u zien hoe de ligging, vorm, afmeting en constructie van wateren, zoals bijvoorbeeld weteringen, grote en kleine sloten moet zijn. Dit noemen we de normatieve toestand. In de legger staat ook wie welk water moet onderhouden: de onderhoudslegger. In de toelichting op de legger wateren staat hoe de legger is opgebouwd.

In de legger wateren wordt onder andere weergegeven welke wateren een A-, B- of C- status hebben. De status is van belang voor:

Verschillende typen water

De te beheren wateren worden verdeeld in:

  • A-wateren: van primair belang voor het waterbeheer en worden daarom door het waterschap onderhouden.
  • B-wateren: van secundair belang voor het waterbeheer en dienen door de aangrenzende eigenaren te worden onderhouden.
  • C-wateren: wateren die van tertiair belang zijn voor het waterbeheer waarvoor geen jaarlijkse onderhoudsplicht geldt.

Vastgestelde legger wateren

Op de vastgestelde legger wateren(externe link) staat informatie uit de legger wateren. Deze legger is vastgesteld in oktober 2020 en geldt nog steeds. Via deze kaart kunt u nagaan of een water (bij u in de buurt) een A-, B- of C-status heeft. U kunt inzoomen op een water. U kunt ook zoeken op adres of postcode. Klik op een water of object voor meer informatie. 

Daarnaast stellen wij de vastgestelde legger wateren en waterkeringen ook beschikbaar als WMS/WFS service en downloadbare dataset in Shape of DWG formaat. Kijk hiervoor op https://www.waterschaprivierenland.nl/kaarten
 

Wijzigingen legger wateren 2022

Waterschap Rivierenland heeft de legger wateren bijgewerkt. De wijzigingen hangen samen met de komst van de Omgevingswet. 

Meer informatie over de wijzigingen van de legger wateren 2022 vindt u op deze pagina.

Meer informatie over de Omgevingswet vindt u op de pagina Omgevingswet.

 

Algemene toelichting legger wateren

Naast de algemene toelichting op de legger wateren is per deelgebied een aparte toelichting beschikbaar over de ligging van het deelgebied en de voor het gebied specifiek afwijkende onderhoudsverplichtingen

Heeft u gevonden wat u zocht?