Waterschap Rivierenland legt essentiële informatie over wateren vast in de 'Legger wateren'. Hierin kunt u zien hoe de ligging, vorm, afmeting en constructie van wateren, zoals bijvoorbeeld weteringen, grote en kleine sloten moet zijn. Dit noemen we de normatieve toestand. In de legger staat ook wie welk water moet onderhouden. In de toelichting op de legger wateren staat hoe de legger is opgebouwd.

Het belang van wateren

De te beheren wateren worden verdeeld in:

  • Primaire wateren of A-wateren: van primair belang voor het waterbeheer en worden daarom door het waterschap onderhouden.
  • Secundaire wateren of B-wateren: van secundair belang voor het waterbeheer en dienen door de aangrenzende eigenaren te worden onderhouden.
  • Tertiaire wateren of C-wateren: wateren die van tertiair belang zijn voor het waterbeheer waarvoor geen jaarlijkse onderhoudsplicht geldt.

Vastgestelde legger wateren

Op de vastgestelde legger wateren(externe link) staat informatie uit de legger wateren. Deze legger is vastgesteld in oktober 2020 en geldt nog steeds. Via deze kaart kunt u nagaan welke status een water (bij u in de buurt) heeft. U kunt inzoomen op een water, en u kunt ook zoeken op adres of postcode. Klik op een water of object voor meer informatie. 

Daarnaast stellen wij de vastgestelde legger wateren en waterkeringen ook beschikbaar als WMS/WFS service en downloadbare dataset in Shape of DWG formaat. Kijk hiervoor op https://www.waterschaprivierenland.nl/kaarten

Heeft u gevonden wat u zocht?