Hier vindt u het laatste nieuws van Waterschap Rivierenland.

• Waterbericht: watervraag laag door neerslag

Vanwege de gevallen neerslag hebben we in een deel van ons gebied de waterpeilen verlaagd naar de normale zomerpeilen. De vraag naar water is op dit moment niet groot. Wel merken we dat het transport van water op sommige plaatsen moeilijker wordt omdat de begroeiing toeneemt. We hebben daarom aandacht voor tijdig maaionderhoud aan onze watergangen.

• Startsein maatregelen landelijk gebied wateroverlast Breedeweg

Het officiële startsein voor de uitvoering van de maatregelen in het landelijk gebied van het project ‘Breedeweg maakt ruimte voor water’ is gegeven.

• Op tijd klaar voor de Vierdaagse

Bij Nijmegen is het van belang dat de Waaldijk tijdens de doortocht van de Vierdaagse in juli toegankelijk is. De aanleg van de dijkweg is op dit moment in volle gang.

• Deelnemen als kandidaat aan de waterschapsverkiezingen 2023

Wilt u deelnemen als kandidaat aan de waterschapsverkiezingen in 2023? Lees dan hier verder.

• Waterbericht: watervraag neemt toe

Er is weinig neerslag gevallen. En het mooie weer en de hogere temperaturen leiden er wel toe dat de vraag naar water toeneemt.

• Maaien in fases betekent einde zomerschouw dijken

Nu dijken gevarieerd en in fases worden gemaaid, met het oog op biodiversiteit, vervalt de zomerschouw dijken. Een geheel gladgeschoren dijk in juli komt niet meer voor. Wel blijven dijkbeheerders controleren op goed onderhoud van de grasmat.

• Intensievere samenwerking met Duitsland om klimaat extremen op te pakken

Provincie Gelderland, Waterschap Rijn en IJssel, Waterschap Rivierenland en de Duitse overheden  Bezirksregierung Münster & Bezirksregierung Düsseldorf willen meer en intensiever samenwerken.

Lage Waal
  • Wielrennende waterschappers fietsen 375 km over NAP-nulmeterlijn

Op 20 juni fietsen meer dan twaalfhonderd wielrenners de ClimateClassic: een fietstocht van Breda naar Groningen om aandacht te vragen voor de gevolgen en het voorkómen van klimaatverandering. Met z’n allen vormen ze een kleurig lint dat over de NAP-nulmeterlijn van Nederland slingert. De waterschappen op de route doen mee met negen waterschapsestafetteteams.

• Waterbericht: watervraag nog laag

Door de neerslag die in het pinksterweekeinde is gevallen, is de watervraag vorige week nihil geweest. We hebben dan ook bijna geen water ingelaten vanuit de rivieren. Inmiddels hebben de peilbeheerders de aanvoer van water weer voorzichtig gestart.

• Gigantische batterij slaat zonnestroom op voor de rioolwaterzuiveringsinstallatie

Waterschap Rivierenland heeft samen met AquaBattery een batterij ontwikkeld om overtollig zonnestroom op te slaan.

AquaBattery
  • Waterbericht: Aanvoer naar nul

De weersverwachtingen gaven voor het Pinksterweekend aan dat er buien zouden kunnen vallen tot 20 mm. Er is echter afgelopen weekend tussen de 40 en 50 mm neerslag gevallen. Lokaal waren de buien soms erg intensief en zijn er zelfs uitschieters van 80 tot 90 mm gemeten. Hierdoor ontstonden in delen van onze watersystemen tijdelijk forse peilstijgingen van soms wel 50 tot 60 cm boven de zomerpeilen.

• Blog: Medewerkers Waterschap Rivierenland doen mee aan Roparun tijdens Pinksterweekend

Een team medewerkers van Waterschap Rivierenland doet voor de tiende keer mee aan de Ropurun. De Roparun is een estafetteloop van meer dan 500 kilometer waarbij mensen, in teamverband, een sportieve prestatie leveren om op die manier geld op te halen voor mensen met kanker.

• Controle op takken en obstakels langs wegen Alblasserwaard en Vijfheerenlanden

Op de polderwegen in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden moeten takken het zicht niet belemmeren en obstakels niet in de weg staan. Voor de veiligheid controleert Waterschap Rivierenland dit vanaf 13 juni.

• Waterbericht: Aanvoer langzaam opvoeren

De neerslag van de afgelopen periode heeft de bovengrond weer een beetje vochtig gemaakt. Hierdoor is de watervraag nu tijdelijk wat lager. We hebben de neerslag zoveel mogelijk vastgehouden, maar er is helaas onvoldoende gevallen om een definitief einde te maken aan het neerslagtekort.

• Tiendweg Hardinxveld 2-8 juni dicht voor werkzaamheden

De Tiendweg in Boven-Hardinxveld is van 2-8 juni dicht voor werkzaamheden. Waterschap en gemeente leggen dan een duiker aan voor een betere waterhuishouding.

• Waterbericht: aanvoer tijdelijk wat minder

Vanwege de onweersbuien hebben we vóór de buien de inlaten (tijdelijk) dichtgezet en op kritische plaatsen de waterstanden een beetje verlaagd.  Op plaatsen waar weinig neerslag is gevallen, hebben we inmiddels de inlaten weer geopend.

• Wereldvismigratiedag: bezoek de innovatieve vispassage in Opheusden

Wereldvismigratiedag is op 21 mei 2022. Tijdens deze dag willen we mensen inspireren en enthousiasmeren over vismigratie. Dat gebeurt op talloze plekken van Nieuw-Zeeland tot Hawaii, van Noorwegen tot Zuid-Afrika én natuurlijk in Nederland.

• Reparatie aan persleiding bij Woudrichem

Sinds woensdagmiddag werkt Waterschap Rivierenland aan herstel van een gebroken persleiding nabij de Almkerkseweg in Woudrichem. Door de zware regen kunnen riooloverstorten tussen de breuk en de rioolwaterzuiveringsinstallatie overlopen.

• Plaagsoorten liften graag mee onder je schoenzool

Wandelen door de natuur is prachtig, al was het maar omdat je via schoenzool of kleding bijdraagt aan de verspreiding van soorten. Maar er zijn plaagsoorten, die we liever niet verspreiden. Zoals de kleine waterteunisbloem.

• Rivierenland op weg naar een klimaatbestendige regio

Klimaatverandering heeft op veel manieren een effect op onze omgeving. Denk aan oogstschade in de land- en tuinbouw door droogte of gezondheidsschade door hittestress.

RSS feed