De komende 10 jaar blijven overheden en natuurorganisaties samenwerken in het zuidelijke deel van Unesco Werelderfgoed Hollandse Waterlinies voort te zetten voor de komende 10 jaar. Vrijdag tekenden13 partners voor voortzetting van hun Pact van Loevestein. Op het slot werd een nieuw informatiebord onthuld. 

Het Pact van Loevestein is een samenwerkingsverband van provincies, waterschap, gemeentes en natuur beherende organisaties. Al meer dan 20 jaar werken de organisaties van het Pact samen voor de bescherming, beleving en duurzame instandhouding van het zuidelijke deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In deze jaren werd deze historische waterlinie opgeknapt en kregen veel forten een nieuwe functie. Bijvoorbeeld als museum of horecagelegenheid. Op 26 juli 2021 kwam de Nieuwe Hollandse Waterlinie op de UNESCO Werelderfgoedlijst als uitbreiding op de Stelling van Amsterdam, samen zijn ze nu UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies(externe link). Dit enorme Werelderfgoed loopt door 5 provincies en is zo’n 200 km lang. Het deel ten zuiden van de Lek ligt geheel in het werkgebied van Waterschap Rivierenland. Veel sluizen, dijken en coupures functioneren nog altijd in het huidige waterbeheer.

De historische Dalempoort in de vesting Gorinchem is één van de vele coupures die het waterschap bij hoogwater dicht kan zetten.

Nieuwe intentieverklaring voor komende 10 jaar

‘We gaan door met onze samenwerking in UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies!’ Dat is in het kort de boodschap van de waterlinie-partners op Slot Loevestein. In de nieuwe intentieverklaring zijn afspraken gemaakt om deze bijzondere samenwerking tot 2033 voort te zetten. Een van de nieuwe afspraken is om de komende jaren het brede waterlinies-verhaal te verbinden aan lokale en regionale verhalen. Bijvoorbeeld over soldatenlevens op de forten. Dit helpt ook om lokale gemeenschappen bij het UNESCO Werelderfgoed te betrekken.

Onthulling informatiebord

Ook werd er feestelijk een nieuw informatiebord onthuld bij Slot Loevestein waarop het verhaal van UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies  verteld wordt. Deze borden komen op meerdere plekken in de Hollandse Waterlinies te staan.

De partners in het Pact, met als 4e van links heemraad Melinda Boons namens Waterschap Rivierenland.

Pact van Loevestein

Om ervoor te zorgen dat het UNESCO Werelderfgoed beschermd wordt en het beleefbaar wordt voor iedereen zal de huidige samenwerking worden voortgezet. De intentieverklaring is ondertekend door de partners van het zogeheten Pact van Loevestein: de gemeenten Altena, Culemborg, Gorinchem, Lingewaard, Tiel, Vijfheerenlanden, West Betuwe, Zaltbommel, Waterschap Rivierenland, Staatsbosbeheer, Brabants Landschap en provincies Noord-Brabant en Gelderland. Het Pact bundelt en deelt kennis en informatie, concretiseert ideeën in een jaarlijks uitvoeringsprogramma en trekt gezamenlijk op voor het verkrijgen van aandacht voor de Hollandse Waterlinies.