Na de onweersbuien van vorige week belooft mei droger en warmer te worden, na een natte winter met hoge rivierwaterstanden en veel neerslag. Op dit omslagpunt komt peilbeheer aan op lokaal maatwerk. Nog steeds geldt: de zomer begint met een goede watervoorraad. 

Toestand watersysteem   

Vorige week was wisselvallig, met onweer en flinke neerslag op donderdag. In het rivierengebied viel in een week tijd zo'n 25-35 mm, met uitschieters naar 45 mm in de regio's Tiel en Heteren. In het oostelijke rivierengebied kwam daar een beetje kwel bij van de grote rivieren. Opgeteld is dat ruim voldoende om sloten op zomerpeil te houden. Extra water inlaten is amper nodig. Dat we zo weinig water hoeven in te laten vanaf de grote rivieren, is voor de maand mei vrij uniek. 

Grondwaterstanden stegen vorige week naar hogere niveaus dan normaal voor de tijd van het jaar. In het westen was die stijging iets sterker dan in het oosten. Na de eerste maand van het droogteseizoen staat het neerslagtekort nog steeds op vrijwel 0 mm. 

Weer en rivier  

Deze week wordt droger en zachter, met temperaturen omstreeks 20 graden. De zon krijgt meer ruimte en het weekend wordt nog warmer. Op de Rijn passeert deze week de elfde golf sinds het najaar. Met ruim 10m boven NAP bij Lobith niet heel hoog, maar de lange reeks is wel opvallend. Pas in de loop van mei daalt de Rijn naar het langjarig gemiddelde van 9m boven NAP. Ook op de Maas is de afvoer nu bovengemiddeld. 

Peilbeheersing   

Met droger weer zal het natte rivierengebied langzaam opdrogen. Peilbeheer is in deze situatie lokaal maatwerk. Ook in de laatste peilgebieden stijgen we met het vasthouden van water naar zomerpeil. Dankzij de nalevering uit de natte bodem en kwel lukt dit nog steeds zonder veel water in te laten. Lokaal passen we het waterpeil tijdelijk aan, bijvoorbeeld voor maaiwerk. Het maaien van watergangen gebeurt vooral op bekende knelpunten in de aanvoerroutes, om voorbereid te zijn voor droge tijden. Dat een nat voorjaar nog weinig zegt over de rest van het jaar, bewees de beruchte zomer van 2018: ook toen begon het neerslagtekort pas vanaf mei snel op te lopen.