Vorige week eindigde drijfnat: in twee dagen tijd viel tot 90 millimeter. De bodem en de sloten vingen veel water op. De waterstanden stegen dus flink. Nieuwe buien worden verwacht. We leveren maatwerk: zomerpeil op hogere gronden, in lagere gebieden een lager peil om water op te vangen. Komend weekend wordt het kouder met mogelijk winterse buien.

Toestand watersysteem

De forse buien vielen donderdag en vrijdag, gevolgd door korte felle buien op zondag. Daarbij stuwde de westenwind de rivieren op. Ten westen van Gorinchem kwamen de Merwede en de Lek bij vloed vrij hoog. Het leidde nergens tot overlast. Wel tot hogere grondwaterstanden en slootpeilen, vooral in de lage komgronden. Veel water werd opgevangen in bijvoorbeeld de Linge, de Maurikse Wetering, het Wijchens Meer en ook in stedelijke waterbuffers. Gemalen in Hardinxveld-Giessendam, Kinderdijk en Sleeuwijk pompten volop. Vrij snel bereikte de waterstand weer het zomerpeil. De nalevering uit de verzadigde bodem zorgt de komende dagen nog voor de nodige afvoer.

kaart met neerslag cumulatief
Overzicht van neerslagcijfers van vorige week; de neerslag viel vooral op donderdag, vrijdag en zaterdag. (beeld Hydronet)

Weer en rivier

Het weer begint deze week rustig, maar eindigt weer buiig. De wind draait naar het oosten en dan volgt een omslag naar kouder weer, met in het weekend mogelijk winterse buien. De Rijn staat laag voor de tijd van het jaar en een stijging wordt pas na het weekend verwacht. Ook de afvoer op de Maas is laag, met ook daar een stijging na de neerslag van eind deze week. De hoge grondwaterstanden zullen eerst nog dalen. Later in de week zal nieuwe neerslag het grondwater weer doen stijgen.

Peilbeheersing

De verzadigde bodem levert nog wel even na: water inlaten is niet nodig en we voeren het teveel aan water af. Het is maatwerk per gebied. Op hogere oeverwallen houden we het zomerpeil aan, omdat water hier snel weg zijgt bij de lage rivierwaterstanden. In de lage komgronden houden we waterstanden aan iets onder de zomerpeilen, om nieuwe buien op te vangen en de grondwaterstanden in deze lage gebieden niet te ver te laten doorstijgen.