We hebben in het rivierengebied nog steeds voldoende water. Neerslag, rivier en kwel zorgen ook deze week voor aanvoer van water in de bodem en in de sloten. De rivierstanden zijn hoog maar zakken inmiddels wel weer. Wel gaan we nu in vrijwel het hele gebied richting zomerpeil omdat er eerst droger weer wordt verwacht. En spelen hiermee in op de mogelijk koudere periode na het weekend. 

Toestand van het watersysteem 

Afgelopen week was er regelmatig neerslag met op donderdag een flinke regenbui. Op sommige plekken viel er in korte tijd 15 mm regen. Daarmee was de toplaag van de grond meteen weer nat. Het inlaten van water is op dit moment niet nodig.

Na een kleine piek in de grote rivieren de afgelopen dagen daalt de Rijn nu weer zo’n 1,5 meter. Ook de afvoer van de Maas daalt naar normale afvoer voor de tijd van het jaar.

Peilbeheersing

Nog steeds zijn de rivierstanden relatief hoog maar we gaan nu wel in het hele gebied van winter- naar zomerpeil. Dit blijft maatwerk want de lager gelegen gebieden volgen iets later. We bekijken per gebied nauwkeurig hoe we dit het beste kunnen doen.

Wat is zomerpeil?

Het zomerpeil heeft te maken met de gewenste waterstand in sloten, beken en andere waterwegen, maar ook de grondwaterstand. 

Tijdens het voorjaar en de zomer verhogen we het waterpeil geleidelijk. Dit doen we om te zorgen dat er genoeg (grond)water is voor onder ander natuur en landbouw, maar ook de dijken en bebouwing. Kortom: het zomerpeil is een extra laagje water in de sloten en beken tijdens het groeiseizoen, die ook zorgt dat de grondwaterstanden niet te ver uitzakken. Gaan we te vroeg naar zomerpeil? Dan kan de bodem te nat blijven, waardoor de gewassen niet goed tot ontwikkeling komen.

Nachtvorstbestrijding op komst?

Het blijft aankomende week ook wisselvallig weer. Er kan af en toe een buitje vallen en ook de temperatuur laat een flinke variatie zien. Vanaf vrijdag is het veelal droog met wat hogere temperaturen. Daarentegen geeft de weersverwachting voor volgende week aan dat de wind draait. Dan daalt ook de temperatuur en is er kans op nachtvorst.

Beregende boomgaarden tijdens nachtvorst, voorjaar 2022.

Nu de fruitbomen volop in de bloesem staan of hebben gestaan kan vorst leiden tot schade. Om zoveel mogelijk schade te voorkomen kunnen fruittelers beregenen. Tijdens het beregenen vormt zich een laagje ijs om de bloesem. Dit laagje zorgt ervoor dat de bloesem, en daarmee het fruit, niet bevriest en beschermd blijft. Voor het beregenen is er meer water in de sloten nodig.

Voor nu houden we de temperatuur in de gaten of deze daalt tot het vriespunt. Als dit zo blijkt te zijn, zorgen we dat er een extra hoeveelheid water beschikbaar is.