Op Open Monumentendag, zaterdag 9 september, opent Waterschap Rivierenland meer parels van watererfgoed dan ooit tevoren. In het gehele rivierengebied gaan twaalf bijzondere objecten open. Dit jaar vieren we ons 750-jarig bestaan. Thema van Open Monumentendag is 'levend erfgoed'; veel erfgoed van het waterschap is nog altijd in bedrijf.
 

Thema van Open Monumentendag is dit jaar 'levend erfgoed'. Dijken, sluizen, gemalen en dijkmagazijnen zijn bij het waterschap volop in gebruik. Ook historische exemplaren, monumentaal of zelfs UNESCO Werelderfgoed (Hollandse Waterlinies en Kinderdijk). We zetten onze rijke ervaring in voor de toekomst. Ons werk aan sterke dijken, schoon en voldoende water gaat door met nieuwe uitdagingen in een veranderend klimaat.

Zaterdag 9 september op twaalf locaties

Op verschillende locaties werkt het waterschap samen met de huidige gebruikers van bijvoorbeeld dijkmagazijnen. De locaties openen hun deuren op zaterdag 9 september tussen 10.00 en 16.00 uur, openiningstijden zijn soms ruimer. In een enkel geval is aanmelden vooraf nodig. Ter plaatse krijgt u uitleg door collega's van het waterschap of van vrijwilligers.

Betuwe

In de Betuwe zijn het dijkmagazijn in Bemmel en gemaal de Neust in Tricht open. Het dijkmagazijn van omstreeks 1900 doet niet meer dienst als noodschuuur en wordt nu gebruikt door de Stichting Lingewaard Natuurlijk. Het gemaal in Tricht is nog altijd in gebruik, na een recente nieuwbouw. Het Rijksmonument uit 1926 bleef gespaard.

Het gemaal in Tricht werd tijdelijk verplaatst tijdens de verbouwing in 2021.

Land van Maas en Waal

In het Land van Maas en Waal zijn twee dijkmagazijnen open, uit de unieke reeks langs de dijken van Maas en Waal. In Dreumel maakt nu de historische stichting Tremele gebruik van de noodschuur (1870), in het dijkmagazijn Beuningen (1900) zit nu de gelijknamige stichting. In Nijmegen opent het imposante Hollandsch-Duitsch gemaal (1933) haar deuren. In Appeltern is het moderne Bloemers gemaal te bekijken, vlak naast het historisch stoomgemaal De Tuut.

Het Hollandsch-Duitsch Gemaal aan de Ooysedijk in Nijmegen, een Rijksmonument dat nog altijd dienst doet.

Bommelerwaard en Altena

In de Bommelerwaard openen twee kleine parels aan de Maasdijk hun deuren: het oudste nog werkende gemaal van het waterschap in Bern (1889) en het prachtige gemaal H.C. de Jong (1935) in Aalst. In Altena gaat gemaal Oostkil open; geen monument, wel een bijzonder object met visvriendelijke pompen nabij de Biesbosch.

Het stoomgemaal in Bern, nu elektrisch en nog altijd in bedrijf.

Alblasserwaard en Vijfheerenlanden

In Vijfheerenlanden opent het kleine, prachtig gelegen gemaal Autena de deuren. Het gemaal uit 1914 is nog steeds in bedrijf. In de Alblasserwaard gaan twee bijzondere monumenten open. In Hardinxveld-Giessendam kunt u een kijkje nemen in het Kolff gemaal uit 1945, het grootste gemaal van het waterschap. In Kinderdijk zijn beperkte plekken voor een rondleiding in het historische Waardhuis (1581), onderdeel van het UNESCO Werelderfgoed.

Het Kolff gemaal aan de monding van het Kanaal van Steenenhoek.

Meer informatie

Meer informatie over de locaties en openstelling van de monumenten leest u hier.