In 1273 startte graaf Floris V het eerste waterschapsbestuur in het rivierengebied. 750 jaar later staan we stil bij onze rijke ervaring en vooral hoe we die inzetten voor de toekomst. Ons werk aan sterke dijken, schoon en voldoende water gaat door.

In 2023 vieren we ons jubileum. Bijvoorbeeld in de Week van ons Water, op Open Monumentendag, met speciale acties en als we u ontvangen.

Met vragen en suggesties: mail naar erfgoed@wsrl.nl.

 • Open Dag 14 oktober: uniek kijkje bij het waterschap

  Op zaterdag 14 oktober houdt Waterschap Rivierenland Open Dag in het hoofdkantoor in Tiel en op de zuiveringen in Sleeuwijk en Arnhem-Zuid. Een uniek kijkje achter de schermen met rondleidingen, demonstraties en activiteiten voor het hele gezin.

 • Open Monumentendag 9 september 2023: parels van levend watererfgoed

  Op Open Monumentendag, zaterdag 9 september, opent Waterschap Rivierenland meer parels van watererfgoed dan ooit tevoren. In het gehele rivierengebied gaan twaalf bijzondere objecten open. Dit jaar vieren we ons 750-jarig bestaan. Thema van Open Monumentendag is 'levend erfgoed'; veel erfgoed van het waterschap is nog altijd in bedrijf.

 • Fotowedstrijd WaterPracht; stuur jouw foto in voor 21 mei

  750 jaar Waterschap Rivierenland: een mooi moment om bij stil te staan. En om vast te leggen. We dagen je uit om ons Rivierenland in te gaan en een foto te maken met als onderwerp ‘WaterPracht’. Hoe zie jij het prachtige van water terug wanneer je buiten om je heen kijkt? Maak die foto en doe mee aan onze fotowedstrijd. Inschrijving is inmiddels gesloten.

 • 12 februari 1273: het eerste waterbestuur in het rivierengebied

  De oudste vermelding van waterschapsbestuur in het werkgebied van Waterschap Rivierenland is ook de eerste vermelding van de legendarische Grote Waard. Langs de Maas versterkt graaf Floris V van Holland zijn grip op het water en op de grens met Gelre, Brabant en Kleve. Wat gebeurde er precies 750 jaar geleden?

 • Wat is er te doen?

  Het hele jaar 2023 vieren we ons jubileum met acties en evenementen. Bekijk hier wat er te doen is. Dit programma wordt aangevuld.

 • De graaf, de dijkgraaf en de kunst van het aanpassen

  De strijd tegen het water van 1273 is 750 jaar later een strijd om het water. De leenheer werd verruild voor democratie. Het water krijgt de ruimte. In al die eeuwen aan waterschapsbestuur veranderde alles, behalve het water en onze praktische aanpak. En dat is meteen de kracht van Waterschap Rivierenland.

  foto onweersbui bij Kinderdijk