In 1273 startte graaf Floris V het eerste waterschapsbestuur in het rivierengebied. 750 jaar later staan we stil bij onze rijke ervaring en vooral hoe we die inzetten voor de toekomst. Ons werk aan sterke dijken, schoon en voldoende water gaat door.

In 2023 vieren we ons jubileum. Bijvoorbeeld in de Week van ons Water, op Open Monumentendag, met speciale acties en als we u ontvangen.

  • 12 februari 1273: het eerste waterbestuur in het rivierengebied

    De oudste vermelding van waterschapsbestuur in het werkgebied van Waterschap Rivierenland is ook de eerste vermelding van de legendarische Grote Waard. Langs de Maas versterkt graaf Floris V van Holland zijn grip op het water en op de grens met Gelre, Brabant en Kleve. Wat gebeurde er precies 750 jaar geleden?

  • Wat is er te doen?

    Het hele jaar 2023 vieren we ons jubileum met acties en evenementen. Bekijk hier wat er te doen is. Dit programma wordt aangevuld.

  • De graaf, de dijkgraaf en de kunst van het aanpassen

    De strijd tegen het water van 1273 is 750 jaar later een strijd om het water. De leenheer werd verruild voor democratie. Het water krijgt de ruimte. In al die eeuwen aan waterschapsbestuur veranderde alles, behalve het water en onze praktische aanpak. En dat is meteen de kracht van Waterschap Rivierenland.