Voor de veiligheid van ons land is het belangrijk dat de dijken goed op orde zijn. Daarom test Rijkswaterstaat samen met Waterschap Rivierenland eens per jaar de coupure in de Diefdijk in de snelweg A2. Deze proefsluiting vindt plaats in de nacht van vrijdag 8 op zaterdag 9 september. De snelweg is dan dicht richting Utrecht tussen knooppunt Deil en afrit Everdingen.

Rijkswaterstaat verzorgt omleidingsroutes vanaf knooppunt Deil richting Utrecht(externe link). Gele borden ter plaatse geven de omleidingsroutes aan.

Dijken op orde

Voor de veiligheid van ons land is het belangrijk dat de dijken goed op orde zijn. Dat geldt natuurlijk ook voor de coupures. Dat zijn de openingen in de dijken ten behoeve van het verkeer of ten behoeve van het uitzicht, die bij hoogwater worden dichtgezet. Waterschap Rivierenland oefent regelmatig of het sluiten van die coupures goed verloopt en of alle materialen in goede staat verkeren. Aan de Diefdijk oefent Rijkswaterstaat de sluiting en is het waterschap toezichthouder.

De afsluiting van de Diefdijk gebeurt met 3 betonnen balken die dwars over de rijbanen op elkaar worden gelegd. Op elkaar gestapeld hebben zij de hoogte van de rest van de Diefdijk. De balken zijn 30 meter lang en 1 meter hoog en voorzien van rubberen strips voor een waterdichte afsluiting. Een balk weegt ongeveer 75 ton. Ze liggen ter plekke opgeslagen op het viaduct over de A2, de vaste opbergplek voor deze balken. Twee telescoopkranen zorgen ervoor dat ze één voor één vanaf het viaduct worden opgestapeld tot de gewenste hoogte. Wil je weten hoe de proefsluiting in z’n werk gaat? Bekijk dan de animatie(externe link) en internetpagina(externe link) van Rijkswaterstaat voor meer informatie over de Diefdijk.

Sluiting van de coupure van de A2 in de Diefdijk tijdens een eerdere oefening.

Sluiting voor publiek zichtbaar

De sluiting van de Diefdijk is zichtbaar vanaf een afgeschermd kijkvak langs de A2 ter hoogte van de Diefdijk, aan de kant van Everdingen/Culemborg. Deze plek is bereikbaar vanaf het onderliggend wegennet. De A2 richting Utrecht is uiteraard afgesloten om de werkzaamheden veilig uit te voeren. Er zijn geen faciliteiten aanwezig zoals toiletten en catering of medewerkers die uitleg geven.

UNESCO werelderfgoed

De Diefdijk is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De linie is op 26 juli 2021 uitgeroepen tot werelderfgoed door UNESCO. De Hollandse Waterlinies bestaan uit de Nieuwe Hollandse Waterlinie(externe link) en de Stelling van Amsterdam. Ze vormen een verdedigingssysteem dat zich over 200 km uitstrekt.