Op 17 mei is de campagne Operatie Steenbreek Breedeweg van start gegaan. Breedeweg? Die campagne van Stenen eruit, GROEN erin? Maar daar is het toch hartstikke groen? “Ja, de omgeving wel, maar het dorp zelf is redelijk versteend.” Aan het woord is Mathieu Gremmen, heemraad bij Waterschap Rivierenland. “Bij een hoosbui komt het water met donderend geweld de Sint Jansberg af en kiest de makkelijkste weg. En dat is dwars door het dorp.”

Het klimaat verandert. We krijgen vaker te maken met hoosbuien en dagen met tropische temperaturen. In Breedeweg leidt dat tot wateroverlast én verdroging. “Het dorp staat qua wateroverlast in de top 10 van Nederland”, vertelt heemraad Mathieu Gremmen. In mei 2016 liep het water bij sommige mensen dwars door het huis en bij de buurtsuper stond de voorraadkelder blank. “Zo lokaal, zoveel overlast, dat ben ik in het hele werkgebied van Waterschap Rivierenland nergens anders tegengekomen.”

Daarom pakken het waterschap en de gemeente Berg en Dal samen met inwoners wateroverlast én verdroging in het dorp aan. Dit doen ze met het project Breedeweg maakt ruimte voor water. Dit project bestaat uit veertig verschillende, grote en kleinere, deelprojecten. Een drie jaar durende, acht miljoen kostende operatie. “Zo urgent is het probleem in Breedeweg”, aldus de heemraad.

Zelf aan de slag

Een van die deelprojecten is Operatie Steenbreek Breedeweg. “Het mooie van deze campagne vind ik dat het bewoners stimuleert ook zelf aan de slag te gaan en verharding te vervangen door groen. Daardoor krijgt regenwater beter de kans om in de bodem te trekken en zorgt het voor minder overlast in de lagere delen van het dorp.”

Operatie Steenbreek Breedeweg ondersteunt de bewoners daarbij, bijvoorbeeld door het aanbieden van gratis tuinadvies of door hun verwijderde stenen gratis op te halen. “Het gevoel is anders als je zelf aan de slag gaat. En alle kleine beetjes helpen. Je levert niet alleen een bijdrage aan een lokaal, maar ook een mondiaal probleem. Want we zullen ons moeten aanpassen aan het klimaat.”

Zelf heeft Gremmen een flinke tuin. “Ik denk dat ik daarvan 10m2 versteend heb, de rest is groen. Dat betekent één keer in de week een half uurtje maaien. Hoewel ik er niet altijd zin in heb, kan ik dan wel mijn hoofd leeg maken, even ‘niks’ doen. Ik moet alleen wel de tijd zien te vinden in mijn agenda.” Maar het is het waard, aldus de heemraad. “Het voelt vele malen prettiger in een groene omgeving waar het koeler is en waar je niet alleen op stenen uitkijkt. Het levensgeluk wordt verrijkt door een groene tuin.”

Het interview met Mathieu Gremmen verscheen ook in de Bruuks op pagina 6 en 7.(externe link)

Heemraad Mathieu Gremmen en bezoeker Bulekri Albaraki tijdens de aftrap van Steenbreek Breedeweg