De winter blijft nat: het is wisselvallig en op de rivieren houdt hoogwater aan. Het teveel aan water voeren we af. Drogere omstandigheden laten op zich wachten.

Toestand watersysteem

Afgelopen week was minder nat dan verwacht, maar zondag viel er flink wat neerslag. Opgeteld bij kwel van de rivieren zorgde dat voor meer afvoer via onze sloten en gemalen. De bodem is verzadigd en neemt niets op, dus elke bui leidt tot plassen en volle sloten. Inmiddels staat het water weer bijna overal op winterpeil. Bij neerslag vertoont ook het grondwater een korte piek, om daarna te stabiliseren op een hoog niveau voor de tijd van het jaar.

Weer en rivier

De zuidwestenwind blijft deze week storingen aanvoeren. De meeste neerslag wordt verwacht op woensdag en donderdag. Het blijft deze week zacht, na het weekend wordt het koeler.

Na dalende rivierwaterstanden op Rijn en Maas stijgen beide rivieren eind deze week. De pieken worden tegelijk verwacht in het rivierengebied omstreeks 25 februari. Op de Maas passeert dan een golf van zo’n 1350 m3/s, de Rijn bij Lobith bereikt opnieuw 12m boven NAP. Kwel neemt weer toe.

Peilbeheersing

In deze natte omstandigheden houden we de winterpeilen aan en we voeren het teveel aan water af. We blijven alert om piekbuien te verwerken, bijvoorbeeld door op voorhand peilen te verlagen. Sinds vorige week mag mest worden uitgereden, maar we zien dat het nog weinig gebeurt. Dat is verstandig, om de verzadigde bodem te ontzien. Tegen rijschade en voor behoud van de waterkwaliteit.