De ondergrond in het rivierengebied is vochtig genoeg, het is nauwelijks nodig om water aan te voeren. Deze week is het nog warm maar er volgt een weersomslag naar koeler en wisselvalliger weer, met mogelijk een onweersbui. De vraag naar water is minimaal en de waterpeilen kunnen iets lager.

Toestand watersysteem

Nog steeds hebben we voordeel van de vele neerslag en de hogere rivierwaterstanden van begin augustus. De grond was verzadigd en nog steeds vult dit water de sloten in lage komgronden en het veenweidegebied. Grote hoeveelheden neerslag bleven uit en wat er viel, hielden we vast. Waterstanden staan op of boven zomerpeil. Hier en daar voeren we water aan om dat zo te houden. Want met het warme weer verdampt er veel water.

Weer en rivier

Het is de komende week mooi zomerweer, met nauwelijks neerslag. Dit weekend kondigt zich een weersomslag aan met kans op onweer. Daarna wordt het wisselvallig en dalen de temperaturen. Na een golfje is de Rijn nu beland op normale waarden voor de tijd van het jaar. Ook op de Maas passeerde een golfje, nu dalen de waarden weer. Neerslag en hogere rivieren vulden het grondwater aan tot standen die hoog zijn voor de tijd van het jaar. Nu dalen ze weer geleidelijk.

Peilbeheersing

De komende dagen laten we de waterstanden in sloten niet verder dalen dan zomerpeil. Voor het weekend zakken we lokaal wel iets, om eventuele onweersbuien op te vangen. Bovendien is er na het weekend geen noodzaak voor hoge peilen, bij koeler en natter weer. Hier en daar beregenen telers hun boomgaarden om de ‘honingdauw’ van hun fruit te spoelen – dat is een kleverige vloeistof die de perenbladvlo achterlaat en waar de roetdauwschimmel op kan ontstaan. Die schimmel geeft een zwarte verkleuring. Hier houden we rekening mee in onze afwegingen.