We hebben weer een natte week achter de rug: veel regen en in het weekend ook nog een hoogwatergolf op de rivieren. Voorlopig blijven we nog water afvoeren. 

Toestand watersysteem 

De afgelopen week hebben we veel meer neerslag gehad dan voorspeld. Het watersysteem dat aan het opdrogen was, zit weer vol. De grondwaterstand is hoog en de bodem is verzadigd. Bij elke bui die valt, moeten we het overtollige water afvoeren. De grondwaterpeilen staan weer bijna net zo hoog als rond de kerst. Dat blijft nog wel even.  

Weer en rivier 

Het weer is wisselvallig de komende week. Eerst veel regen; in de richting van het weekend neemt de regen af. De temperaturen zijn hoog. Voor donderdag wordt rond de 15 graden verwacht.  

De rivierwaterstanden zijn hoog. Op zondag passeerde de top van een hoogwatergolf op de Maas; op maandag die van de Rijn op 12,80m boven NAP bij Lobith. De rivierwaterstanden gaan nu langzaam zakken. 

Peilbeheersing 

Voorlopig blijven we water afvoeren en handhaven we de winterpeilen. Het gebied is erg nat. Er komt nog regen bij de komende dagen. Onze peilbeheerders blijven alert. Op termijn kunnen we weer water gaan vasthouden. Vanaf 16 februari mag er mest uitgereden worden. Maar het is beter om het uitrijden van mest nog even uit te stellen in verband met de verzadigde bodem en de volle sloten.