Een groen schoolplein heeft veel voordelen boven een schoolplein met tegels. Steeds meer scholen in het rivierengebied verruilen grijs voor groen. Waar het kan met subsidie van Waterschap Rivierenland. Sinds eind 2022 maakten al 19 scholen gebruik van de subsidieregeling ‘samenvergroenen’. Nu is het plein klaar van de school die als eerste met de subsidie aan de slag ging: De Tapir in Nijmegen.

Lang gekoesterde wens

Leonie van Lierop begeleidde de overstap naar een groen schoolplein bij de Tapir. Van Lierop: Het was een lang gekoesterde wens om een groen schoolplein te realiseren. De subsidie van Waterschap Rivierenland gaf de doorslag om te starten! Het resultaat is fantastisch. We hebben 150 blije kinderen die elke dag spelen en rennen over bruggetjes, verstopplekjes gebruiken en lekker kliederen bij de wadi’s. Ze zijn actiever en spelen gevarieerder.

Een groen schoolplein heeft veel voordelen

Hans van der Heide ontwierp het plein van de Tapir. Van der Heide: Doordat we regenpijpen hebben afgekoppeld voeden we de beplanting met 1.000.000 liter hemelwater per jaar. Inheemse bomen en struiken brengen schaduw en verkoeling op het schoolplein. Tussen de hogere gedeelten meanderen waterstroompjes waarin kinderen naar hartenlust met water spelen. En nattere en drogere gedeelten gaan zorgen voor meer biodiversiteit. Kortom, een groen schoolplein heeft heel veel voordelen!

Waterpomp maakt het af

Kinderen konden al een tijd lang spelen op het nieuwe schoolplein. Maar met de komst van een waterpomp is het plein vanaf vandaag écht af. Een feestelijk moment voor zowel de school als het waterschap. 

Zes ton voor een groene buurt of wijk

Waterschap Rivierenland is blij met groene initiatieven zoals het schoolplein van de Tapir. Een groenere omgeving dient als buffer voor regenwater, werkt verkoelend in de zomer en helpt de biodiversiteit. En daar heeft het waterschap geld voor over. Zes ton zit er in de subsidiepot van Waterschap Rivierenland(externe link).

Ook voor inwoners

Ook particulieren kunnen gebruik maken van de subsidieregeling. Groendaken aanleggen, tegels uit de tuin halen of regentonnen afkoppelen, het komt allemaal in aanmerking voor subsidie. Voorwaarde is wel dat minimaal drie particulieren samen hun buurt of wijk vergroenen. Heemraad Kees Romijn van Waterschap Rivierenland: Met meer groen in het stedelijk gebied dragen wij bij aan een klimaatbestendige toekomst. Wat is er mooier dan dit te doen op een schoolplein bij en tussen de jeugd die deze toekomst gaan beleven?