Waterbericht: na neerslag en kwel, nu op winterpeil

Na twee recordmaanden aan neerslag, plus hoogwater op rivier en zee, is het rivierengebied doorweekt. We bereiken nu het lagere winterpeil. Dat houden we aan, want droog wordt het voorlopig niet.

Toestand watersysteem

Na oktober was ook november de natste november ooit gemeten. Tel daarbij het golfje op de Rijn en de hoge vloed door storm op zee. Vorige week viel op de verzadigde bodem nog een laatste herfstbui voordat het kouder werd en er ook ‘witte’ neerslag viel. We stuurden al weken op het lagere winterpeil om het vele water in de sloten op te vangen en af te voeren. Nu neerslag en kwel afnemen, bereiken we dit winterpeil overal in het rivierengebied. We hoeven minder af te voeren en te pompen. Dankzij kwel en neerslag staat het grondwater in het rivierengebied wel hoog tot zeer hoog.

Met de afvoeren van de afgelopen week konden onze peilbeheerders en technici de automatisering van verschillende stuwen en gemalen finetunen. Dat gebeurde bijvoorbeeld in het vernieuwde J.U. Smit gemaal in Kinderdijk, het Van Beuningen gemaal bij Tiel en het gemaal Quarles van Ufford bij Alphen.

Weer en rivier

Na enkele koude en droge dagen slaat het weer einde deze week om. Met zuidenwind breekt een periode aan van zachter en wisselvallig weer. Na de piek zakt de Rijn gestaag, maar de rivier komt niet lager dan een peil van 11 meter boven NAP bij Lobith. In de loop van de maand wordt een nieuw afvoergolfje verwacht, onder meer uit smeltwater van sneeuw in Duitsland en België. Op de Maas blijven kleine golven elkaar opvolgen, zonder dat uiterwaarden onderlopen.

Peilbeheersing

Maakten we in de voorbije droge jaren pas rond kerst de stap van hoog zomerpeil naar laag winterpeil, in dit natte najaar hebben we die stap al vroeg gezet. Anders dan voorgaande jaren was water vasthouden niet nodig. Integendeel: twee record maanden aan neerslag, aangevuld met kwel van rivier en zee, verzadigden de bodem volledig. In het doorweekte rivierengebied handhaven we nu het winterpeil. Een langere droge periode dient zich nog niet aan. We zijn alert op stijgende rivierwaterstanden en nieuwe buien.