Na het vierde hoogwater dient de vijfde golf zich voor het eind van deze maand alweer aan. Kwel houdt aan, onze sloten blijven het overschot aan water afvoeren. Het is deze week opnieuw zonnig, droog en koud. IJs dat er nog ligt, is onbetrouwbaar.

Toestand watersysteem

Na de drukte van de kerstvakantie brachten dalende rivierwaterstanden en droog weer rust in het peilbeheer. De verzadigde bodem levert nog lang water aan in de sloot, dus de grondwaterstand daalde iets. Kwel neemt wat af. De vorst was af en toe streng. Om schade aan stuwen en gemalen te vermijden, werden ze hier en daar uitgezet of ijsvrij gemaakt. Dit leidde nergens tot grote peilstijgingen. Afgelopen weekend draaide alles weer naar behoren. De meeste sloten staan weer op het normale winterpeil.

Weer en rivier

Ook deze week wordt zonnig, droog en koud met in de nacht lichte vorst. Vanaf zondag wordt het zachter met wisselvallig weer.

De Rijn daalt nog de hele week en zakt vrijdag voor het eerst in twee maanden onder 10m +NAP bij Lobith. Meteen begint de Rijn weer aan een stijging, die eind januari naar verwachting oploopt tot een waterstand van bijna 13m +NAP. Daarmee zou deze vijfde piek van deze winter net onder alle voorgaande blijven. Na een piek is de Maas weer terug op waterstanden die normaal zijn voor de tijd van het jaar. Ook al daalden de grondwaterstanden iets, ze zijn lokaal nog aan de hoge kant. Water in kruipruimtes is dus nog niet voorbij. De nieuwe hoogwatergolf betekent dat kwel opnieuw toeneemt en langer aanhoudt.

Peilbeheersing

De doorweekte bodem zal nog lang water naleveren naar de sloten. Kwel neemt deze week af en volgende week weer toe. Onze sloten blijven het overschot aan water afvoeren om ook een volgende reeks buien goed te kunnen verwerken. Water vasthouden heeft pas zin wanneer het langdurig droog is en de bodem opdroogt in de aanloop naar het groeiseizoen. Met het oog op de nieuwe hoogwatergolf keert het drijvende gemaal de Pannerling nog niet terug in Doornenburg. Na de unieke inzet bij het Kolff gemaal is de Pannerling afgemeerd in de haven van Arnhem.

Ook bij vorst zullen onze gemalen enkele uren draaien om water af te voeren en soms uit staan om schade aan het gemaal te vermijden. Het ijs op weteringen en uiterwaarden is onbetrouwbaar door stroming, wisselende waterstanden en relatief warm (kwel)water.