Open Dag zaterdag 14 oktober: uniek kijkje op drie locaties

Hoe versterk je een dijk? Hoe maak je rioolwater schoon? Hoe vang je een muskusrat? En hoe kan het dat Waterschap Rivierenland al 750 jaar bestaat? Op zaterdag 14 oktober is het allemaal te beleven bij de Open Dag van het waterschap in het hoofdkantoor in Tiel en op de zuiveringen in Sleeuwijk en Arnhem-Zuid.

Het zijn locaties waar veel mensen aan voorbij rijden, maar die van groot belang zijn. Op de zuiveringen liggen de zandzakken, zuiveren we het water, liggen de maaiboten klaar. En in Tiel zetelt het bestuur, sturen we stuwen en gemalen aan en hier bundelen honderden ambtenaren hun kennis en ervaring.

Voor kinderen en nieuwsgierigen

In Tiel, Sleeuwijk en Arnhem-Zuid zijn tussen 11.00 en 16.00 uur rondleidingen, er zijn hapjes en drankjes, leuke acts en presentaties. Voor kinderen is van alles te doen, zoals spelen en ontdekken met water. Op alle locaties zie je het werk van de muskusrattenvangens. Met quads, kano’s en boten, met klemmen en slimme vangkooien. Je leert alles over muskusratten, bevers en andere dieren in het water. Je ziet ook hoe we dijken en sloten onderhouden, met maaiboten en trekkers, vrachtwagens en kranen. Benieuwd naar een baan in het waterwerk? Kom kennismaken!

Zuiveren en energie opwekken

Op de zuiveringen (Sleeuwijk en Arnhem-Zuid) zie je hoe we rioolwater weer schoon maken: met technische installaties en met natuurlijke processen. In Sleeuwijk leer je hoe de Energiefabriek sinds enkele jaren energie haalt uit slib van de afvalwaterzuivering. Een nieuwe techniek met grote beloften voor de toekomst. Je ziet ook hoe we onze energie opwekken met zonneweides. En in Arnhem-Zuid geniet je van enorme graffiti-kunst op de metershoge wanden van de zuiveringsbassins.

Bekend Tiels gebouw: regie en rijk verleden

In het bijzondere hoofdkantoor, een bekend en opvallend gebouw in Tiel, zijn rondleidingen op de Centrale Regie Kamer. Daar sturen we stuwen, gemalen en zuiveringen op afstand aan. In het crisiscentrum is uitleg over ons werk bij calamiteiten zoals hoogwater of hoosbuien. In Tiel leer je ook meer over de dijkversterking Stad Tiel, die op dit moment plaatsvindt. Je ziet de ontwerpen, de technieken en je spreekt met de kenners. Ten slotte zijn er in de bestuurszaal korte lezingen over ons rijke verleden, ons huidige werk en de uitdagingen van de toekomst. Met herkenbaar erfgoed uit het rivierengebied en weetjes over ons landschap.

Jubileum 750 jaar

Waterschap Rivierenland houdt Open Dag omdat we jarig zijn. In 1273 startte graaf Floris V het eerste waterschapsbestuur in het rivierengebied. 750 jaar later staan we stil bij onze rijke ervaring en vooral hoe we die inzetten voor de toekomst. Ons werk aan sterke dijken, schoon en voldoende water gaat door.

  • Van 11.00 – 16.00 uur
  • Hoofdkantoor Tiel (De Blomboogerd 1)
  • Rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) Sleeuwijk (Robijnsweg 15)
  • Rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) Arnhem-Zuid (Drielsedijk 25)

Bekijk hier wat er te doen is per locatie.

Programma open dag